2020

Perspektiv på den ekonomiska ojämlikheten i Sverige

Särtryck nr 2020:8

Författare: Daniel WaldenströmÅr: 2020 Publikation: Ekonomisk Debatt Årgång (nr): 48 (4) Sidor: 13–25

Perspektiv på den ekonomiska ojämlikheten i Sverige Daniel Waldenström


Denna artikel beskriver Sveriges ekonomiska ojämlikhet och dess utveckling på senare tid. Huvudbudskapet är att Sverige är ett av världens ekonomiskt jämlikaste länder nästan oavsett hur man mäter. Inkomstojämlikheten har ökat på senare tid, men hur mycket beror på vilken tidsperiod man väljer. Löneandelen av nationalinkomsten har varit nästan oförändrad i decennier. Förmögenhetsfördelningen ligger på historiskt låga nivåer, men gapet mellan de som äger bostad och pensionskapital och de som inte gör det har ökat kraftigt på senare tid. Mer forskning behövs för att bättre förstå utvecklingen, dess betydelse för olika grupper i samhället och den ekonomiska politikens konsekvenser.


Referens:
Waldenström, Daniel (2020), "Perspektiv på den ekonomiska ojämlikheten i Sverige". Ekonomisk Debatt 48(4), 13–25.

Daniel Waldenström

Kontakt

Tel: 08 665 4584
Mobil: 070 491 6082
daniel.waldenstrom@if...

Aktuell forskare

Malin Gardberg Ph.D.

Ämnesområden: Arbetsmarknad, ekonometri, finansiell utveckling, globalisering, internationella investeringar, konsumtion, makroekonomi, utvecklingsekonomi.

Några av de frågor Malin Gardberg försöker besvara i sin forskning:

 

 • Hur har det svenska näringslivet och den svenska arbetsmarknaden påverkats av den pågående digitaliseringen?
 • Hur påverkar olika typer av utländskt skuldkapital landets valutakurs? Leder extern skuldfinansiering till att landets valutakurs är känsligare för finansmarknadsturbulens än extern aktiefinansiering? 
 • Leder finansiell integrering och en jämnare inkomstfördelning till mera internationell riskdelning i utvecklingsländer?
 • Hur har finansiell integrering påverkat sambandet mellan konsumtion och förmögenhet

 

 

 

IFN kalendarium

 • 2
  Sep

  TBA

  Forskarseminarier

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se