Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 768

Globalization, Transparency and Economic Growth: The Vulnerability of Chinese Firms to Macroeconomic Shocks

Europeisk standard för finansiell rapportering räcker inte för kinesiska företag

Working Paper
Referens
Oxelheim, Lars (2008). ”Globalization, Transparency and Economic Growth: The Vulnerability of Chinese Firms to Macroeconomic Shocks”. IFN Working Paper nr 768. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Lars Oxelheim

Globaliseringen innebär ökad ekonomisk och finansiell integration. Slopandet av kapitalkontroller och barriärer av olika slag är ingredienser i en process som kommer att exponera tidigare ”skyddade” företag mot chocker i den globala ekonomin. I denna studie hävdas att sårbarheten är stor i denna första fas av integrationen och att hög transparens kring chockernas effekt är påkallad. För Kina kommer hög transparens att vara en grundpelare för fortsatt god ekonomisk tillväxt.

Fokus för denna studie är globaliseringsprocessen och vad som händer med företag i länder som just avvecklat eller avvecklar hinder för gränsöverskridande kapitalflöden. Företag som vuxit upp i slutna ekonomier är otränade att handskas med exponering mot chocker eller förändringar i den globala ekonomin i form av fluktuationer i växelkurser, räntor, och inflation. Det vilar i dessa länder ett ansvar på politikerna att i takt med att ekonomin öppnas upp medvetandegöra företagen om de nya risker de kommer att möta och hur dessa kommer att kunna påverka verksamheten. Transparens kring företagens sårbarhet är en viktig ingrediens i denna process.

Som ett försök att höja transparensen kring kinesiska företag i allmänhet och kring risk management-frågor i synnerhet har Kina från den 1 januari 2007 infört International Financial Reporting Standards (IFRS). I motsats till tidigare regleringspraxis har införandet skett i ett slag och med ett innehåll som ganska väl överensstämmer med det som tillämpats för stora europeiska företag sedan den 1 januari 2005.

Denna studie innehåller en analys av den korta tid under vilken IFRS tillämpats i Europa och vilka lärdomar som kan överföras till den kinesiska tillämpningen. Resultatet är att IFRS inte lett till väsentligt ökad transparens. En utomstående bedömare kan inte bilda sig en uppfattning om i vilken riktning företaget utvecklas utan inverkan från makroekonomin eller kommer att utvecklas under ett antaget makroekonomiskt scenario. Slutsatserna i denna studie är att IFRS i den form regelverket tillämpas i Kina borde förstärkas med krav på kvantifiering av de makroekonomiska effekterna. Studien ger exempel på hur en sådan analys bör genomföras i det enskilda företaget samt hur informationen utifrån denna analys skall paketeras och kommuniceras till företagets utomstående intressenter.

Lars Oxelheim

+46 (0)8 665 4527
+46 (0)70 861 9361
lars.oxelheim@ifn.se