Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 803

Faces of Politicians: Babyfacedness Predicts Inferred Competence but Not Electoral Success

Barnsligt utseende ingen nackdel för politiker

Working Paper
Referens
Poutvaara, Panu, Henrik Jordahl och Niclas Berggren (2009). ”Faces of Politicians: Babyfacedness Predicts Inferred Competence but Not Electoral Success”. IFN Working Paper nr 803. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Panu Poutvaara, Henrik Jordahl, Niclas Berggren

Ett barnsligt utseende i form av ett så kallat babyface har visat sig påverka människors uppfattningar om bärarens personliga egenskaper som kompetens och aggressivitet. Eftersom amerikanska studier har visat att personer med ett barnsligt utseende bedöms vara mindre kompetenta och att politiker som ser ut att vara kompetenta vinner fler röster har forskare tidigare förmodat att ett barnsligt utseende är en nackdel i politiska val. Den här studien visar att så ej är fallet.

Psykologisk forskning har visat att personer med ett barnsligt utseende uppfattas ha en varmare personlighet samt vara mer pålitliga och oskyldiga än personer med ett mognare utseende. Den som av naturen har utrustats med ett babyface blir därför behandlad med större tålamod, känslighet och omtanke. Nackdelen är att de samtidigt uppfattas som svaga och inkompetenta. Det har visat sig att amerikanska bolagschefer som ser relativt kraftfulla ut (inklusive avsaknaden av ett babyface) med högre sannolikhet leder ett av de mest lönsamma än ett av de minst lönsamma företagen på Fortune 1000-listan.

Den fråga som ställs i den här studien är om ett liknande samband står att finna i politikens värld. Får politiker med ett barnsligt utseende färre röster? Studien bygger på en webbenkät där 2.772 deltagare från olika länder (varav ingen från Finland) har givit omdömen om 1.785 finska politiska kandidater. Bland annat har deltagarna fått bedöma i vilken utsträckning kandidaterna har ett barnsligt snarare än ett moget utseende.

Resultaten visar att personer med ett barnsligt utseende bedöms som mindre kompetenta även i politiken, men att detta inte är till deras nackdel i konkurrensen med andra kandidater med ett mognare utseende. Om något, så går det aningen bättre i personvalen för politiker med ett babyface.