Joan de Marti och Yves Zenou
I uppsatsen ges en överblick av litteraturen om sociala nätverk. Vi diskuterar dels de ekonomiska och sociologiska ansatserna, dels den fysik-matematiska ansatsen och visar deras likheter och olikheter. Medan den fysik-matematiska ansatsen är kapabel att…
Fredrik Andersson
Valet mellan att köpa en vara eller tjänst och att producera den själv är ett viktigt val för både företag och delar av den offentliga sektorn. I denna studie analyseras både hur detta val bestäms och vad som i grunden utgör skillnaden mellan att ”göra”…
Edward J. Anderson, Pär Holmberg och Andrew B. Philpott
Den nordiska elmarknaden tillämpar marginalprissättning, där all producerad el – billig som dyr – betalas med samma pris. Vissa större elkonsumenter menar att detta förfarande ger producenterna för stora vinster…
Andrea Asoni och Tino Sanandaji
I denna uppsats diskuteras skatters påverkan på egenföretagande. Till skillnad från många andra studier tar vi hänsyn till skatters påverkan både på antalet företagare och på deras kvalitet,…
Pär Holmberg och David Newbery
Denna uppsats beräknar de samhällsekonomiska förluster som uppstår på spotmarknaden för el och vi diskuterar åtgärder för att minska dem. Några slutsatser är: Motsvarande 5‒10 identiska producenter behövs för att hålla välfärdsförlusterna under en procent…
Tino Sanandaji
Diskriminering på bolånemarknaden har sedan lång tid varit en omdebatterad fråga. Studier av låneansökningar har kommit fram till att etniska minoriteter i USA har haft svårare än andra grupper att få…
Johanna Rickne
I denna studie utvecklas och testas en teori som visar att politiska institutioner är avgörande för hur oljepriset påverkar den reala växelkursen i oljeexporterande länder. Den statistiska analysen visar att länder med demokratisk samhällsstyrning,…
Harald Edquist
Sverige är i dag en kunskapsbaserad ekonomi där tillväxten bl.a. drivs av humankapital, information och nya idéer. Tyvärr märks detta alltför lite i vår officiella statistik där immateriella investeringar som exempelvis forskning och utveckling, varumärke…
Magnus Henrekson
Industriens Utredningsinstitut (IUI) grundades 1939. På mindre än tio år växte det från en liten utredningsbyrå till ett ledande forskningsinstitut inriktat på mikroekonomiska problem. På basis av ett antal nyskrivna minnesuppsatser och biografier om…
Robin Douhan, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
Entreprenörskap tillmäts en allt större betydelse i policydebatten. I länder världen över har institutioner förändrats för att befrämja entreprenörskap och innovationer. Vad driver denna utveckling?…
Örjan Sandewall, David Cesarini och Magnus Johannesson
Lönar det sig finansiellt att utbilda sig, och i så fall hur mycket? För att svara på den frågan har en mängd studier i framstående ekonomitidskrifter undersökt skillnader i utbildningsnivå och inkomst…
Robin Douhan och Mirjam van Praag
Vi kombinerar två empiriska observationer i en allmän jämviktsmodell avseende val av sysselsättning. Den första observationen är att entreprenörer har större egen kontroll över användningen av och avkastningen på tillgångar – såsom humankapital – än vad…
Magnus Henrekson och Mikael Stenkula
Med entreprenörskapspolitik menas en politik som präglas mer av att möjliggöra och stimulera till individuella entreprenöriella initiativ än att direkt stödja en viss företagsform. Forskning har på senare tid också visat att ett fåtal entreprenöriellt och…
Panu Poutvaara, Henrik Jordahl och Niclas Berggren
Ett barnsligt utseende i form av ett så kallat babyface har visat sig påverka människors uppfattningar om bärarens personliga egenskaper som kompetens och aggressivitet. Eftersom amerikanska studier har visat att personer med ett barnsligt utseende bedöms…
Mikael Elinder
Är det så att när en väljare väl har lagt ner röstsedeln i valurnan så kommer hon att börja rättfärdiga sitt val genom att ändra sina politiska åsikter så att valet framstår som…
Jesper Roine och Daniel Waldensntröm
När började inkomstskillnaderna öka i västvärlden? Ägde ökningen rum i alla länder eller bara i vissa? I denna studie kombinerar vi ett nytt internationellt dataset med toppinkomstandelar i tjugo länder sedan 1900-talets början och de senaste…
Mikael Stenkula
Betydelsen av entreprenörskap och egenföretagande för ekonomin diskuteras numera livligt inom både den politiska och akademiska sfären. I den här studien analyseras hur det svenska skattesystemet påverkat…
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Roger Svensson
I denna studie visar vi att det på en oligopolistisk marknad är högre sannolikhet att uppfinningar med hög kvalitet förvärvas eller licensieras framför alternativet att uppfinnaren själv lanserar en ny produkt…
Johan Almenberg och Artashes Karapetyan
Vi identifierar en anomali rörande olika former av lånefinansiering på bostadsmarknaden. Vi visar att en tendens mot "dold" skuldsättning kan påverka priserna på marknaden i både teori och praktik.
Robin Douhan
Kan utbildningsinstitutioner påverka valet att bli egenföretagare? Varierar effekten beroende på individuella egenskaper? I den här studien formuleras en teori som knyter samman individers egenskaper, det skolsystem de genomgår och valet att bli…
Finn Ostrup, Lars Oxelheim och Clas Wihlborg
I denna studie analyserar vi den pågående globala finansiella krisen med sitt ursprung i den amerikanska bolånemarknaden. Litteraturen om finansiella kriser skiljer sällan mellan faktorer som skapat den ursprungliga spänningen i den finansiella sektorn…
Anders Akerman
Studien undersöker orsakssambandet mellan ökad handel och produktivitet. Specifikt undersöks mekanismen att handel stärker konkurrensen mellan företag och omallokerar produktion från mindre produktiva till mer produktiva företag. Byggandet av Öresundsbron…
Erik Lindqvist och Roine Vestman
I jobbannonser betonas ofta personliga egenskaper som stresstålighet, självdisciplin och social förmåga. De empiriska beläggen för att andra personliga egenskaper än intelligens påverkar utfallet på arbetsmarknaden är dock förvånansvärt svaga. I den här…
Henrik Horn och Petros C. Mavroidis
WTO-avtalet reglerar medlemsländernas möjlighet att bedriva nationell miljöpolitik. Avtalets faktiska innebörd bestäms i hög grad av hur WTO-domstolarna utformar beviskraven för dispyter om påstådda (och kanske faktiska) miljöåtgärder. Denna studie…
Erika Färnstrand Damsgaard
Denna uppsats analyserar effekterna av ett starkare patentskydd på investeringar i FoU och innovationstakt. Uppsatsen presenterar en teori där patentskyddet påverkar ett nystartat företags val av teknologi. Teorin visar att starkare patentskydd i form av…
Henrik Horn
National Treatment-klausulens krav på icke-diskriminering kan påverka länders möjligheter att föra nationell miljöpolitik. De former som denna påverkan faktiskt tar sig uttryck i bestäms till stor del av de beviskrav som ställs för att länder ska kunna…
Anders Åkerman och Rikard Forslid
Denna studie fokuserar på hur ett lands storlek påverkar dess produktivitetsutveckling i en globaliserad värld där ökad internationell handel skärper konkurrensen mellan företag. Ekonomier består av en mängd företag med olika produktivitet och storlek.…
Joacim Tåg
Det har blivit allt vanligare att företag erbjuder konsumenter möjligheten att betala för att avlägsna reklam från en reklamfinansierad tjänst. Denna studie visar teoretiskt att trots ökade valmöjligheter kan konsumenterna som helhet få det sämre än om…
Pär Holmberg, David Newbery och Daniel Ralph
Elmarknadsauktioner fungerar så att elproducenterna binder sig vid en utbudskurva som anger hur mycket de är villiga att producera till olika priser. Vanligtvis är budkurvan trappstegsformad. Prissteget och kvantitetssteget anger de minsta…
Pär Holmberg
På elmarknader tillämpas vanligen marginalprissättning och på den nordiska elmarknaden bestäms priset oftast av marginalkostnaden för kolkraft. Kolkraften har en väsentligt högre marginalkostnad än basproduktionen, dvs. vattenkraft och kärnkraft, vilket…
Magnus Henrekson och Mikael Stenkula
Kvinnlig representation i ledningsgrupper och på chefspositioner inom privat näringsliv och offentliga institutioner utgör grunden för ständiga diskussioner i den offentliga debatten. Det är också en viktig profilfråga för flera politiska partier. Sverige…
Harald Edquist
Under de senaste decennierna har den svenska ekonomin blivit alltmer baserad på kunskap där investeringar i immateriella tillgångar anses alltmer avgörande för tillväxten. I nationalräkenskaperna klassificeras investeringar idag som löpande kostnader…
Fredrik Andersson
Frågan huruvida en uppgift lämpligen löses inom en organisation eller bör köpas in analyseras inom ramen för en teoretisk modell med incitament i fokus. Den centrala slutsatsen är att kvalitetsdimensionen är avgörande: om kvaliteten hos den utförda…
Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
I denna studie bygger vi upp en analysram där etablerade företag antingen kan överta nya uppfinningar från entreprenörer eller vänta och överta utvecklade uppfinningar från entreprenörsföretag som har fått stöd från riskkapitalister. Vi visar att…
Eva Mörk, Anna Sjögren och Helena Svaleryd
För arbetande föräldrar är barnomsorgskostnaderna en del av kostnaden att ha barn. Införandet av maxtaxa i barnomsorgen 2002 ledde till drastiska sänkningar av barnomsorgskostnader för många hushåll.…