Working Paper No. 803

Faces of Politicians: Babyfacedness Predicts Inferred Competence but Not Electoral Success

Barnsligt utseende ingen nackdel för politiker

Publicerad: 26 juni 2009Antal sidor: 16Nyckelord: Babyfacedness; Competence; Beauty; Trustworthiness; ElectionsJEL-koder: D72; J45; J70

Faces of Politicians: Babyfacedness Predicts Inferred Competence but Not Electoral Success Panu Poutvaara, Henrik Jordahl och Niclas Berggren


Ett barnsligt utseende i form av ett så kallat babyface har visat sig påverka människors uppfattningar om bärarens personliga egenskaper som kompetens och aggressivitet. Eftersom amerikanska studier har visat att personer med ett barnsligt utseende bedöms vara mindre kompetenta och att politiker som ser ut att vara kompetenta vinner fler röster har forskare tidigare förmodat att ett barnsligt utseende är en nackdel i politiska val. Den här studien visar att så ej är fallet.

Psykologisk forskning har visat att personer med ett barnsligt utseende uppfattas ha en varmare personlighet samt vara mer pålitliga och oskyldiga än personer med ett mognare utseende. Den som av naturen har utrustats med ett babyface blir därför behandlad med större tålamod, känslighet och omtanke. Nackdelen är att de samtidigt uppfattas som svaga och inkompetenta. Det har visat sig att amerikanska bolagschefer som ser relativt kraftfulla ut (inklusive avsaknaden av ett babyface) med högre sannolikhet leder ett av de mest lönsamma än ett av de minst lönsamma företagen på Fortune 1000-listan.

Den fråga som ställs i den här studien är om ett liknande samband står att finna i politikens värld. Får politiker med ett barnsligt utseende färre röster? Studien bygger på en webbenkät där 2.772 deltagare från olika länder (varav ingen från Finland) har givit omdömen om 1.785 finska politiska kandidater. Bland annat har deltagarna fått bedöma i vilken utsträckning kandidaterna har ett barnsligt snarare än ett moget utseende.

Resultaten visar att personer med ett barnsligt utseende bedöms som mindre kompetenta även i politiken, men att detta inte är till deras nackdel i konkurrensen med andra kandidater med ett mognare utseende. Om något, så går det aningen bättre i personvalen för politiker med ett babyface.

Studien "Faces of Politicians: Babyfacedness Predicts Inferred Competence but Not Electoral Success", Working Paper 803, är författad av Panu Poutvaara, Helsingfors universitet, Henrik Jordahl, Institutet för Näringslivsforskning, och Niclas Berggren, Ratio. Kontakta Henrik Jordahl, henrik.jordahl@ifn.se om du vill veta mer om studien.

 

Niclas Berggren

Kontakt

Tel: 08 665 45 20
niclas.berggren@ifn.se

Henrik Jordahl

Kontakt

Tel: 08 665 4533
Mobil: 070 938 3858
henrik.jordahl@ifn.se

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

EU-perspektiv-2021-Ett-uthålligt-EU


Utmaningarna och frågorna är många: Vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället? Det är det övergripande temat i årets upplaga av Europaperspektiv, Vägar till ett uthålligt EU. Läs mer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se