Carl Davidson, Fredrik Heyman, Steven Matusz, Fredrik Sjöholm och Susan Chun Zhu
På en effektiv arbetsmarknad arbetar varje arbetstagare i det företag som bäst passar hans eller hennes kompetens. Kostnader för att hitta rätt bland företag och arbetsgivare kan dock göra att matchningen inte blir…
Niclas Berggren, Henrik Jordahl och Panu Poutvaara
Vackra politiker lyckas bättre i val än de som är mindre vackra. Detta har visats i tidigare forskning. Denna studie undersöker om det finns skillnader mellan politiker på höger- respektive vänsterkanten och finner…
Adrian Adermon och Che-Yuan Liang
Under det senaste decenniet har den globala musikförsäljningen minskat kraftigt. Musik-branschen har hävdat att den främsta orsaken till detta är illegal fildelning. Denna studie undersöker vilka effekter Ipred-lagen hade på illegal fildelning och…
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
Entreprenörskap brukar i först hand förknippas med innovativa insatser i företagssektorn. Men eftersom entreprenörskap till sin natur är nyskapande kan det påverka de institutionella ramverkens utveckling, vilket i sin…
Robert E. Lipsey och Fredrik Sjöholm
Indonesien är Sydostasiens största land och största ekonomi. Den ekonomiska utvecklingen har varit god under senare år med tämligen hög tillväxt och minskad fattigdom. Dock kan man hysa farhågor för landets möjlighet att fortsätta denna utveckling om…
Joacim Tåg
Under det senaste decenniet har riskkapitalbolag blivit viktiga ägare av företag. I denna uppsats presenteras en översikt av den empiriska forskningen om uppköp av etablerade bolag gjorda av riskkapitalbolag (private equity buyouts).…
Erika Färnstrand Damsgaard och Per Krusell
I uppsatsen konstrueras en allmän-jämviktsmodell av världen med dynamik, där varje land kan investera i produktivitet och där produktivitetsökningar drivs dels av investeringar av landet självt och dels av spillovers från andra länders investeringar.…
Wolfgang Hess och Maria Persson
Ett fåtal nya empiriska studier har kunnat visa att internationella handelsflöden är betydligt mindre långlivade än man tidigare trott. I denna uppsats undersöker vi EU:s handelsflöden med omvärlden, och finner att de är ännu mera benägna att upphöra…
Yves Bourdet och Maria Persson
Formellt är EU en tullunion. För att en tullunion ska anses följa WTO:s regler krävs att man har en gemensam handelspolitik gentemot omvärlden. Uppsatsen argumenterar för att detta krav inte uppfylls i realiteten, eftersom…
Lars Oxelheim, Clas Wihlborg och Marcus Thorsheim
En bristfällig riskhantering bland banker och företag nämns ofta som en bidragande orsak till den pågående globala finansiella krisen med ursprung i den amerikanska bolånemarknaden. Kritiken specificeras sällan men…
Niclas Berggren och Mikael Elinder
Är mer toleranta samhällen också mer ekonomiskt framgångsrika? Medan tolerans mot olika grupper av människor och levnadssätt ofta uppfattas som alltigenom positivt, visas i denna studie att olika typer av tolerans tycks ha…
Carl Magnus Bjuggren, Dan Johansson och Mikael Stenkula
Användandet av egenföretagarstatistik är utbrett inom nationalekonomin och andra akademiska discipliner. Egenföretagande kan vara intressant att studera i sig, men inte sällan används det också som en indikation…
Erika Färnstrand Damsgaard
Denna uppsats behandlar hur utvinning av ändliga naturresurser bör förläggas över tiden och när ekonomin bör övergå till att använda nya teknologier som baseras på förnyelsebara naturresurser.…
Niclas Andrén, Håkan Jankensgård och Lars Oxelheim
Många – inte minst politiker – ser en ineffektiv riskhantering i företag och banker som orsaken till den finansiella kris som fick sitt utbrott 2008. Riskhantering är ofta delegerad till finanschef eller i vissa fall till en…
Lars Oxelheim, Clas Wihlborg och Jianhua Zhang
Makroekonomiska effekter på belöning till företagsledningen kan i prestationsbaserade belöningssystem leda till felaktiga eller försvagade incitament. Inverkan från makroekonomin (ändringar i växelkurser,…
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Joacim Tåg
Hur påverkar skattefördelar för riskkapitalfonder effektiviteten på marknaden för företagskontroll? I denna studie visar vi att begränsad avdragsrätt vid företagsuppköp och begränsad konkurrens…
Assar Lindbeck och Mats Persson
In this paper we treat an individual’s health as a continuous variable, in contrast to the traditional literature on income insurance, where it is regularly treated as a binary variable. This is not a minor technical matter; in fact, a continuous…
Anna Sjögren
På 1970-talet togs betygen bort i låg- och mellanstadiet i den svenska skolan. Det missgynnade barn till lågutbildade, medan söner till högutbildade gynnades. Det visar en ny studie som undersökt långsiktiga utbildnings- och arbetsmarknadsutfall för de…
Thomas P. Tangerås
Överföringskapaciteten i det nordiska stamnätet har stor betydelse för elpriserna i Norden. För att koordinera driften och underhållet av nätet mellan länderna har det framförts önskemål om att…
Tino Sanandaji och Björn Wallace
I denna uppsats visar vi att den svenska allmänheten systematiskt underskattar omfattningen av skatter. Vi introducerar begreppet "fiskal obfuskation" för att beteckna en tidigare förbisedd form av underskattade skatter, där…
Benjamin Katzeff Silberstein
North Korea is perceived by many as one of the most totalitarian societies of modern time. But in the wake of the economic collapse of the 1990s, North Korean totalitarianism has grappled with new conditions. This paper examines how the country’s…
Erik Lindqvist
I denna uppsats undersöks sambandet mellan kroppslängd och sannolikheten att uppnå en chefsposition för svenska män. Studien visar att det finns ett relativt starkt samband mellan längd och andelen män i chefsposition,…
Erik Lindqvist
Ett återkommande tema i utvärderingar av svensk institutionsvård för ungdomar med olika former av sociala problem är att kommunernas socialtjänst inte lägger ned tillräckligt med tid och resurser på att planera och övervaka vården. I denna uppsats visar…
Ronald B. Davies, Pehr-Johan Norbäck och Ayça Tekin-Koru
Hur påverkas multinationella företags intresse för utländska direktinvesteringar om företagets hemland och värdlandet för potentiella investeringar ingår ett skatteavtal? Den här uppsatsen försöker besvara denna fråga genom att undersöka svenska företags…
Pehr-Johan Norbäck
Statsmakterna stödjer ofta tongivande inhemska företag som är verksamma på internationella marknader i syfte att trygga sysselsättningen. I den här uppsatsen visas att effekten kan bli den motsatta – genom att till exempel ge subsidier till forskning och…
Robert E. Lipsey, Fredrik Sjöholm och Jing Sun
En stor utmaning för fattiga länder i början av sin utvecklingsprocess är att generera produktiva arbetstillfällen åt en växande befolkning. Bristande erfarenhet av modernt företagande kan vara ett stort hinder…
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
Tidigare forskning har framhävt hur det institutionella ramverket kanaliserar entreprenörskapet till produktiva, improduktiva respektive destruktiva verksamheter. Men entreprenörer kan också genom sitt agerande påverka det institutionella ramverket. I…
Wolfgang Hess och Maria Persson
Internationella handelsflöden är betydligt mindre långlivade än man tidigare trott. I denna uppsats diskuterar vi problem med de ekonometriska modeller som använts i litteraturen för att dra slutsatser kring varför…
Maria Persson
Omfattande och onödigt komplicerade handelsprocedurer vid nationsgränser är ett allvarligt hinder för handeln mellan länder. Denna uppsats fokuserar på hur förenklingar av handelsprocedurerna skulle kunna medföra…
Johanna Rickne
Kinas utveckling mot marknadsekonomi har inneburit drastiska omvälvningar på arbetsmarknaden. Dessa förändringar kan ha gett spelrum för könsdiskriminering genom att ge företagsledare makten att bestämma över…
Magnus Henrekson, Dan Johansson och Mikael Stenkula
Stark tillväxt på företagsnivå härrör framför allt från när ny produktiv kunskap upptäcks och appliceras på ett effektivt sätt. För att utveckla ett framgångsrikt företag krävs en kombination av flera nyckelaktörer med kompletterande kompetenser, vilka…
Timothy B. Folta, Frédéric Delmar och Karl Wennberg
I denna artikel belyser vi vikten av att ta hänsyn till att individer kan äntra entreprenörskap gradvis genom att starta eget vid sidan om sitt lönearbete. Dessa s.k. hybrid-entreprenörer utgör i många länder en betydande del av de som vanligtvis…
Yves Zenou
En av de viktigaste frågorna i kinesiska städer är den ökade fattigdomen bland ”illegala invandrare” (invånare från den kinesiska landsbygden som flyttar till städerna), vilka bor i de fattiga…
Jochen A. Jungeilges, Lars Oxelheim och Trond Randoy
Frågan om incitamenten för verkställande direktörer och i förlängningen om deras avskedande är av stort intresse för politiker, reglerare och investerare och har givits utrymme i de corporate governance-koder som sedan 1990-talets början finns i de flesta…
Kaj Thomsson
I denna uppsats analyseras hur intressegrupper och politiska institutioner påverkar utformningen av ekonomiska reformer och den ekonomiska politikens långsiktiga utveckling. En spelteoretisk modell av politiskt beslutsfattande utvecklas där fackföreningar…
Mikael Elinder
Att sittande regeringar gynnas av god ekonomisk utveckling är väl dokumenterat. Men vad menas med god ekonomisk utveckling? Är det hela landets ekonomi eller ekonomin i väljarnas region eller kommun som påverkar hur de röstar? I denna studie undersöks i…
Magnus Henrekson och Dan Johansson
I denna studie hävdas att olika företags ekonomiska bidrag – oavsett om de är små, unga eller snabbväxande – skall förstås i en vidare kontext präglad av en fortgående process av kreativ förstörelse. Analysen visar att det även i dagens rikaste länder…
Gianfranco Di Vaio, Daniel Waldenström och Jacob Weisdorf
Vetenskapligt genomslag är målet för de flesta forskare. I denna studie analyseras vilka bakgrundsfaktorer som förklarar vetenskapliga citeringar av tidskriftsartiklar publicerade inom ekonomisk historia. Att vara professor, verksam i…
Dick Durevall och Magnus Henrekson
Det finns i princip två teorier som gör anspråk på att förklara de offentliga utgifternas långsiktiga utveckling: Wagners lag och spärrhjulshypotesen. I denna uppsats testas dessa båda teorier på data som sträcker sig från början av 1800-talet och fram…
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Joacim Tåg
Buyoutfonder förvaltar i dagens läge enorma tillgångar världen över. I denna uppsats utvecklar vi en teori för temporärt ägande av buyoutfonder på oligopolistiska marknader. På dessa marknader, där företag konkurrerar om att köpa de företag fonderna har…