Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås
Svensk kärnkraft är ålderstigen och behöver ersättas. I den här forskningsrapporten analyserar vi utmaningar i samband med kärnkraftsinvesteringar och föreslår att rätten att bygga och driva nya…
Henrik Horn, Louise Johannesson och Petros C. Mavroidis
Tvistelösningsmekanismen i World Trade Organization (WTO) har sedan den infördes den 1 januari 1995 fram tills i dag hanterat över 400 individuella dispyter. En allmänt tillgänglig databas som utvecklats av författarna…
Nicholas Economides och Joacim Tåg
Nätneutralitet har blivit en het fråga i telekomkretsar. Med nätneutralitet menas att trafik som passerar genom bredbandsoperatörernas nätverk måste behandlas på lika basis, d.v.s. ingen prioritering eller övrig…
Johannes Mauritzen
Vindkraft tenderar att påverka priser och prisvariationer på en avreglerad elmarknad. Med hjälp av data från Danmark visar den här artikeln att vindkraft kommer att reducera prisvariationer över en dag. Vindkraft trycker ner priser mer under perioder med…
Lars Oxelheim, Trond Randøy och Arthur Stonehill
Den finansiella kris som fick sitt utbrott 2008 har gett många företag stora problem med att uppnå den finansiering som eftersträvas, dvs. tillgång till rätt form av kapital till rätt pris. Många företag…
Andrea Asoni
Sedan en tid tillbaka har forskningen försökt avgöra vilka faktorer som får individer att välja egenföretagande istället för anställning. Fokus i denna litteratur har ofta legat på vikten av utbildning, avkastningen på entreprenörskap, och vilka…
Johan Egebark och Mathias Ekström
Användare av den sociala nätverkstjänsten Facebook har möjlighet att trycka på en Gilla-knapp för att visa vad de tycker om. Denna studie undersöker om tidigare positiva åsikter ökar sannolikheten för vidare uppskattning. Resultaten visar att konformism…
Robert E. Lipsey och Fredrik Sjöholm
Ökningen av utländska direktinvesteringar har under de senaste årtiondena varit mycket hög och lett till ökad internationell ekonomisk integration, snabbare teknologispridning och snabb industrialisering i många utvecklingsländer. Under senare år ser vi…
Erik Grönqvist, Björn Öckert och Jonas Vlachos
Det har länge varit känt att kognitiva förmågor – intelligens i dagligt tal – i stor utsträckning överförs från föräldrarna till barnen. Den här studien visar att även…
Ola Andersson och Erik Wengström
Föreställningen att kommunikation underlättar samarbete är utbredd. Därför är till exempel kommunikation mellan företag förbjuden, då det anses underlätta prissamarbete. En ny experimentell studie,…
Christer Andersson, Ola Andersson och Tommy Andersson
Auktioner är ett vanligt förekommande format när man skall allokera och prissätta varor och tjänster, såsom spektrumlicenser och utsläppsrätter. Med hjälp av ett ekonomiskt experiment jämförs…
Yves Bourdet och Maria Persson
Sedan 1960-talet har det pågått en process av ekonomisk integration mellan EU och länder i norra Afrika och Mellanöstern. Många bedömare menar dock att den processen gått i stå. Uppsatsen pekar på…
Wolfgang Hess och Maria Persson
Nästan hälften av alla nya internationella handelsflöden upphör redan under det första året. Trots globaliseringen har den andelen inte ändrats sedan början av
1960-talet. Uppsatsen visar att om endast de…
Shon Ferguson och Sara Formai
Industrier i länder med starka rättsliga institutioner tenderar att specialisera sig på produktion och export av varor där produktionsprocessen är beroende av välfungerande kontrakt mellan företag. Rättsväsendet spelar dock en mindre roll för industrier…
Shon Ferguson
Trots att det i städer och regioner med stor befolkning finns många företag är inte konsumentpriser alltid lägre där än på andra håll. Enligt teorin som utvecklas i denna uppsats är förklaringen…
Mikael Elinder och Henrik Jordahl
Den politiska debatten om privata alternativ inom vården, skolan och omsorgen kan stundtals vara både hätsk och ideologiskt laddad. Med detta i åtanke kan det tyckas överraskande att nationalekonomer länge har…
Fredrik Heyman och Per Skedinger
I denna studie undersöker vi en reform av LAS 1997 som innebar att reglerna för uppsägningstider förändrades, men implementerades vid olika tidpunkter i olika kollektivavtal. Reformen innebar att uppsägningstiden…
Martin Olsson och Peter Skogman Thoursie
Att en persons arbetsutbud kan hämmas av socialförsäkringssystemets utformning är sedan länge känt men hur familjens arbetsutbud påverkas är ännu oklart. I denna studie används den svenska sjukförsäkringsreformen 1987 för att undersöka hur en makas/makes…
Fredrik Andersson och Henrik Jordahl
Det blir allt vanligare att kommuner och landsting köper in tjänster från det privata näringslivet. Det har gjorts mycket ekonomisk forskning om hur sådan outsourcing av offentligt finansierade tjänster fungerar. Med hjälp av några av de senaste studierna…
Andreas Bergh
Sveriges ekonomiska utveckling sedan mitten av 1800-talet, kan delas in i tre perioder: En mycket framgångsrik period fram till ungefär 1970, en period med eftersläpning och andra ekonomiska problem 1970–1995, samt den nu…
Johan Lyhagen och Johanna Rickne
Grundläggande tillväxtmodeller förutspår att regioner med låg utvecklingsnivå kommer att växa ikapp regioner med hög utvecklingsnivå. Empiriska test av huruvida sådan konvergens förekommer har…
Verena Niepel
I denna studie analyseras vilken betydelse humankapital som förvärvats under barndomen har för arbetslöshetens längd bland unga. Frågan som ställs är hur tidigt i livet det går att se de förmågor hos en individ som är viktiga för sannolikheten att hitta…
Jesper Roine och Daniel Waldenström
On the Role of Capital Gains in Swedish Income InequalityI denna uppsats studeras inkomstojämlikhetens utveckling under de senaste decennierna. Ett av huvudresultaten är att toppinkomstandelen ökar väsentligt om man lägger till…
Per Skedinger
De kraftiga höjningarna av minimilönerna för arbetare i detaljhandeln under 2000-talet medförde att fler lågavlönade arbetare skiljdes från sina anställningar, än vad som skulle ha varit fallet med lägre…
Frédéric Delmar och Karl Wennberg
I denna uppsats så diskuterar vi hur förutsättningar för entreprenörskap kan förbättras. Våra argument baseras på ett evolutionärt synsätt. Här spelar den strukturella omgivningen stor roll eftersom omgivning sätter förutsättningarna för vilka företag som…
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Joacim Tåg
Under senare tid har flera etablerade företag betalat höga priser för små innovativa företag som verkar på marknader som karakteriseras av nätverkseffekter. Ett exempel är eBays köp år 2005 av Skype…
Mikael Elinder, Oscar Erixson och Henry Ohlsson
I denna studie undersöker vi hur arvingars inkomster påverkas av arv. Resultaten visar att ju större arvsbeloppet är, desto lägre blir arbetsinkomsterna åren efter att arvet erhålls. Vi finner även tecken…
Per Skedinger
I denna uppsats diskuteras den snabbt växande empiriska forskningslitteraturen om hur anställningsskyddet påverkar sysselsättningen och nya resultat i frågan diskuteras. Litteraturen pekar entydigt på att starkare anställningsskydd bidrar till…
Andreas Bergh och Nina Öhrn
Forskning om sambandet mellan storleken på den offentliga sektorn och tillväxttakten i BNP har på senare år visat att OECD-länder med en större offentlig sektor i genomsnitt har lägre tillväxt. Denna uppsats är en kommentar till en studie som kommer fram…
Harald Edquist
Sedan mitten av 1990-talet har den svenska arbetsproduktivitetstillväxten varit bland de högsta i västvärlden. Relativt andra länder har produktivitetstillväxten varit hög i den svenska tillverkningsindustrin medan den har varit betydligt lägre i…
Andreas Bergh och Therese Nilsson
De senaste årtiondena har den ekonomiska och sociala globaliseringen ökat kraftigt. I detta papper undersöks om och hur globaliseringen påverkar andelen som lever i absolut fattigdom i världens fattigaste länder. Vi hittar…
Roger Svensson
Huvudsyftet med att staten erbjuder patent är att stimulera till mer FoU-investeringar och kommersialisering av uppfinningar. Men det går även att använda patent i defensiva syften, t.ex. hindra andra från att använda en…
Matz Dahlberg, Karin Edmark och Heléne Lundqvist
I den här uppsatsen undersöker vi om invandring påverkar individers preferenser för omfördelning. Resultaten av undersökningen tyder på att en högre andel utländska medborgare i kommunen, på grund av…
Maria Bigoni, Sven-Olof Fridolfsson, Chloe Le Coq och Giancarlo Spagnolo
Tanken bakom amnestiprogram för kartellmedlemmar som självmant avslöjar karteller är att försämra medlemmarnas samarbetsförmåga. En ny experimentell studie, med studenter som försökspersoner, tyder…
Andreas Bergh och Magnus Henrekson
Forskning visar att en stor offentlig sektor och höga skatter i OECD- och EU-länder är förknippat med lägre tillväxt. Direkta skatter på arbete tycks vara mer tillväxthämmande än indirekta, som t.ex. moms. Länder som exempelvis Sverige lyckas dock…
Magnus Henrekson och Ulf Jakobsson
Sedan 1980-talet har de finansiella marknaderna avreglerats och globaliseringen har medfört att olika länders finansiella marknader blivit alltmer integrerade. Detta gäller också marknaden för företagskontroll. Sverige…