Martin Ljunge
Det finns en stark koppling mellan tillit och goda utfall. Länder med hög tillit har bättre fungerande institutioner och högre inkomst. En orsak bakom tillitens goda effekter kan vara att den främjar interaktion mellan individer.…
Martin Ljunge
Tillit har en stark koppling till goda utfall. Länder med hög tillit har högre inkomst och bättre fungerande institutioner. Vi vet dock inte så mycket om hur tillit uppstår. I den här artikeln studeras hur tillit…
Pär Holmberg och Andrew Philpott
Lagringsmöjligheterna är vanligtvis mycket begränsade i ett elkraftssystem, utbud och efterfrågan måste vara nästan identiska i varje ögonblick. Konsekvensen blir att även tillfälliga flaskhalsar i…
Ola Bengtsson, Tino Sanandaji och Magnus Johannesson
En fråga som diskuteras flitigt är hur könsskillnader på arbetsmarknaden kan minskas. Bortom det ideologiska argumentet att könsskillnader är i sig orättvisa och felaktiga, finns argumentet att könsskillnader i…
Pontus Braunerhjelm och Magnus Henrekson
Denna uppsats är en introduktion till ett kommande specialnummer av tidskriften Industrial and Corporate Change. I introduktionen presenteras de åtta studier som ingår i specialnumret. Bidragen är slutresultatet av ett…
Åsa Hansson, Susan Porter och Susan Perry Williams
Under de senaste decennierna har bolagsskattesatserna runt om i världen sänkts, men det finns fortfarande stora skillnader i skattesatser länder emellan. Vad förklarar dessa skillnader? Vilken betydelse har skattekonkurrens och andra…
Christopher T. Dawes, Magnus Johannesson, Erik Lindqvist, Peter Loewen, Robert Östling, Marianne Bonde och Frida Priks
Nationalekonomer har tradionellt fokuserat på egenintresse som orsak till skillnader i politiska preferenser. Enligt detta synsätt kommer till exempel personer med låg inkomst att stå till vänster politiskt medan…
Johannes Mauritzen
Tidigare studier har visat att endast en liten andel av alla vindkraftverk skrotas på grund av mekaniska fel eller förslitning. Det gör vindkraftverk mer lika datorer än bilar. Vindkraftverk skrotas vanligtvis för att ge utrymme…
Florin Maican och Matilda Orth
Produktivitetstillväxten är högre i USA än i Europa. Orsaken till detta debatteras ständigt i näringslivet samt av politiska beslutsfattare och forskare. Detaljhandeln nämns ofta som en viktig sektor i detta sammanhang,…
Andreas Bergh, Günther Fink och Richard Öhrvall
Sverige rankas som ett av världens minst korrupta länder, men det betyder inte att Sverige är fritt från korruption. I denna studie undersöks om nivån på de kommunala offentliga utgifterna är relaterad till…
Pär Holmberg och Bert Willems
Normalt ökar handeln med finansiella instrument välfärden i samhället genom att den bidrar till en förbättrad riskfördelning och informationsspridning mellan marknadsaktörerna. Men den finansiella handeln kan…
Gunnar Du Rietz, Magnus Henrekson och Daniel Waldenström
Den svenska arvs- och gåvoskatten infördes under den hektiska industrialiseringsperioden i slutet av 1800-talet och avskaffades 2004. I denna studie presenteras en detaljerad beskrivning av reglerna som omgav skatten gällande…
Pehr-Johan Norbäck, Jing-Lin Duanmu och Per Skedinger
I denna uppsats visar vi att ett starkare anställningsskydd i värdlandet har olika effekter på multinationella företag, beroende på typ av aktivitet. Vår teori förutspår att den kostnadshöjande effekt som…
Per Botolf Maurseth och Roger Svensson
Globalisering, tillväxt i högteknologiska branscher och global harmonisering av patentinstitutioner har stimulerat ökningen av beviljade patent utomlands, s.k. systerpatent. I denna studie utvecklar vi en teori där beslutet att…
Samuel Lee och Petra Persson
Restriktionerna på informell finansiering antas vanligtvis vara höga kostnader och begränsat utbud. Men majoriteten av de informella investerarna – familj och vänner – är ofta villiga att tillhandahålla kapital…
Robert S. Erikson, Olle Folke och James M. Snyder, Jr.
Bland journalister och debattörer finns en konsensus om att amerikanska guvernörer kan hjälpa presidentkandidater från sitt eget parti med kampanjarbetet och därmed ge dem fler röster i guvernörens delstat. I denna…
Anders Böhlmark, Erik Grönqvist och Jonas Vlachos
En rektor leder kunskapsintensiv organisation och har stor egen frihet. Rektorn har länge setts som viktig för hur en skola fungerar men det är ont om studier som på ett trovärdigt sätt påvisar detta empiriskt. Denna…
Shon Ferguson
Svenska tillverkningsföretag som gör stora investeringar inom forskning och utveckling är beroende av export för att lyckas. Behovet att utnyttja storskalig produktion innebär att företagen exporterar trots stora…
Mats Lundahl och Fredrik Sjöholm
Östtimor firar i år tioårsjubileum som självständig nation. Vid självständigheten låg landet i spillror, men optimismen var trots detta stor liksom det internationella samfundets vilja att hjälpa till. De…
Gabriel Heller Sahlgren
Denna studie analyserar hur människors hälsa påverkas av pensionering och av hur länge de har varit pensionerade. Uppsatsen använder paneldata från 11 europeiska länder och två strategier för att separera…
Aron Berg, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
Det finns en allmän föreställning att det är bättre för ett land att inhemska ägare är köpare istället för säljare i stora företagsfusioner, eftersom inhemska ägare föredrar sina…
Erika Färnstrand Damsgaard, Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Helder Vasconcelos
Små oberoende entreprenörsföretag har en remarkabel förmåga att göra s.k. genombrottsinnovationer. Varför? I denna uppsats visar vi att entreprenörsföretag med höga kommersialiseringskostnader har…
Shon Ferguson och Sara Formai
I länder med starka rättsliga institutioner tenderar företag att specialisera sig på produktion och export av varor som i produktionsprocessen är beroende av väl fungerande kontrakt mellan parterna. Rättsväsendet…
Johanna Rickne
Det är av stor ekonomisk betydelse att Kina lyckas med sina reformer på socialförsäkringsområdet, både för de egna medborgarna och för den globala ekonomin. I denna studie används ett omfattande datamaterial…
Olle Folke och Johanna Rickne
Kvinnor utgör ungefär hälften av Sveriges folkvalda, men andelen är betydligt lägre på mer inflytelserika poster, vilket gäller i samtliga partier. Vad som synbarligen framstår som en jämställd…
Ola Bengtsson och John R. M. Hand
Vi visar att anställningskontrakten inom entreprenörsföretag i USA ser annorlunda ut i de företag som domineras av sina grundare jämfört med de som domineras av så kallade venture-kapitalister. Den senare typen av…
Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås
Sverige har ambitiösa planer på att öka den förnybara elproduktionen. Elcertifikaten täcker endast viss förnybar el som riskerar att konkurrera ut icke-certifierad, äldre och billigare förnybar el. Ett utökat…
Niclas Berggren, Sven-Olov Daunfeldt och Jörgen Hellström
I denna studie undersöker vi sambandet mellan social tillit och centralbankens oberoende och finner, i en analys av 149 länder, att relationen mellan variablerna är u-formad. När tilliten människor emellan är låg…
Fredrik Heyman och Patrik Gustavsson Tingvall
Utlokalisering av verksamhet utomlands, s.k. offshoring, har ökat i betydelse under de senaste decennierna. Samtidigt har institutioners roll för länders utveckling analyserats i en omfattande litteratur. I denna studie undersöks i…
Niclas Berggren och Therese Nilsson
Tolerans är en viktig egenskap hos människor i ett samhälle. Det handlar om att kunna leva och verka tillsammans trots olikheter. Särskilt viktig är tolerans för minoriteter, men samhället i stort kan också…
Gene M. Grossman, Henrik Horn och Petros C. Mavroidis
World Trade Organization (WTO)-avtalet syftar primärt till att hindra medlemsländerna från att genom gränshinder, som tullar och kvantitativa handelshinder, begränsa handeln med andra medlemsländer. Avtalet lägger…
Gene M. Grossman och Henrik Horn
I stort sett alla länder har undertecknat ett eller flera internationella handelsavtal. Dessa avtal syftar till att öka handeln länderna emellan genom att begränsa användningen av olika former av unilaterala handelshinder, som…
Pär Holmberg och Ewa Lazarczyk
Lagringsmöjligheterna är begränsade i de flesta elkraftssystem, så produktion och konsumtion måste vara nästintill identiska i varje ögonblick. Konsekvensen blir att flaskhalsar i kraftnätet och hur de hanteras…
Enrico Moretti och Per Thulin
I spåren av finanskrisen har vissa orter och kommuner drabbats värre än andra när det gäller arbetslöshet. För lokala beslutsfattare uppstår då frågan hur man bäst skapar nya…
Mikael Elinder och Oscar Erixson
Sedan RMS Titanic förliste har det funnits en allmän uppfattning om att kvinnor och barn räddas först vid katastrofer. Baserat på en analys av 18 av de mest uppmärksammade fartygskatastroferna från 1800-talet fram till…
Carl Davidson, Fredrik Heyman, Steven Matusz, Fredrik Sjöholm och Susan Chun Zhu
Matchning mellan arbetstagare och företag är en fråga som röner stort intresse i såväl akademisk forskning som policykretsar. Däremot är vår förståelse för hur globalisering påverkar…
Martin Karlsson, Therese Nilsson och Stefan Pichler
I denna studie undersöker vi hur influensaepidemin spanska sjukan, som inom en kort tidsperiod dödade ett stort antal människor, påverkade arbetsinkomster, kapitalavkastning och fattigdom i Sverige. Genom att använda data…
Ola Andersson, Cédric Argenton och Jörgen W. Weibull
Det är välkänt att så kallade Nashjämvikter ställer krav på korrekta förväntningar, det vill säga att det inte får råda någon osäkerhet angående andra spelares beteende.…
Erika Färnstrand Damsgaard och Marie Thursby
Denna studie undersöker hur universitetsuppfinningar kommersialiseras och jämför två institutionella system: det amerikanska, där universitetet äger uppfinningarna, och det svenska, där det s.k. lärarundantaget ger…
Johannes Mauritzen
Det är väl belagt både inom den nationalekonomiska och ingenjörsvetenskapliga litteraturen att vattenkraft kan fungera som en reserv eller ett batteri till stora mängder vindkraft. Vattenkraft kan snabbt och billigt anpassa…
Karin Edmark och Roger Gordon
I denna uppsats beräknar vi den effektiva skattesatsen för inkomst från fåmansbolag respektive enskild firma. Vi finner att ägare av fåmansbolag ofta har lägre skatt jämfört med enskilda näringsidkare,…
Martin Olsson och Joacim Tåg
I denna studie visar vi att anställda i svenska företag, som blivit uppköpta av riskkapitalbolag mellan 1998 och 2004, löpte mindre risk att bli arbetslösa än anställda i andra företag i upp till fyra år efter…
Niclas Berggren och Christian Bjørnskov
Skydd av privat ägande och hög kvalitet på rättsstaten är viktiga för en ekonomis förmåga att växa och utvecklas. Därför blir frågan vad som påverkar dessa institutioner relevant. I…
Tino Sanandaji
I denna uppsats studeras dollarmiljardärers internationella rörlighet, både bland dem som ärvt sin förmögenhet och dem som skapat den själva, i regel genom entreprenörskap. Faktorer som påverkar exceptionellt…
Thomas Tangerås
Den gängse ekonomiska modellen för analys av konkurrensen på mobiltelemarknaden är bristfällig. Den kan till exempel inte förklara varför det är dyrare att ringa samtal mellan mobilnäten än inom…
Martin Andersson och Steven Klepper
Att entreprenörer och nya företag är viktiga för ett lands ekonomi råder det stor enighet om i dag. Men vilken bakgrund har de som startar de mer framgångsrika nya verksamheterna? Och påverkas detta i Sveriges fall av…
Karin Edmark, Che-Yuan Liang, Eva Mörk och Håkan Selin
Det är svårt att utvärdera det svenska jobbskatteavdraget. I denna rapport konstateras efter en omfattande analys att det sannolikt inte går att på ett trovärdigt sätt utvärdera hur jobbskatteavdraget har…
Andreas Bergh och Therese Nilsson
De senaste årtiondena har inkomstskillnaderna ökat i de flesta rika länder. I denna uppsats konstaterar vi att ökade inkomstskillnader kan innebära en större marknad för varor som efterfrågas mer av…
Therese Nilsson och Andreas Bergh
Under det senaste årtiondet har det ofta hävdats att inkomstojämlikhet är en hälsorisk och att människor som bor i samhällen med stora inkomstskillnader mår sämre än människor bosatta i…
Florin Maican och Matilda Orth
Under de senaste decennierna har det skett en betydande strukturomvandling mot större men färre butiker på många dagligvarumarknader. Vi analyserar i vilken utsträckning nya stormarknader påverkar produktivitet och…
Josh Lerner och Joacim Tåg
Under de senaste åren har allt fler länder utvecklat en lokalt aktiv riskkapital-
marknad för investeringar i innovativa småföretag (venture capital). Denna studie ger dels en översikt om vad forskningen har att säga…
Andreas Haufler, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson
I denna teoretiska uppsats visar vi att gynnsamma skattevillkor för att öka tillväxten i företag drivna av entreprenörer ökar antalet anställda i samhället. Men vi visar även att detta kan leda till att…
Joshua S. Gans och Lars Persson
I denna uppsats visar vi att en starkare patentlagstiftning leder till att fler uppfinningar och innovationer som tagits fram av små företag säljs till etablerade företag. Konkurrenslagstiftningen får då en ännu…
Karin Edmark och Kajsa Hanspers
Barn som växer upp med en förälder som har ekonomiskt bistånd (socialbidrag) har visserligen högre sannolikhet att själv ha ekonomiskt bistånd som vuxna. Men resultaten i denna forskningsrapport tyder på att det…
Tino Sanandaji och Peter T. Leeson
Politiker från alla läger säger sig vilja främja företagande och entreprenörskap. Men det är inte alltid klart hur entreprenörskap definieras och mäts, och vilken typ av entreprenörskap vi diskuterar. Det…