Erik Lundin
I Sverige är kommunerna skyldiga att förse invånarna med dricksvatten. Kommunerna får inte sätta vilken avgift de vill utan är bundna av den s.k. självkostnadsprincipen, vilken innebär att intäkterna…
Andreas Bergh, Irina Mirkina och Therese Nilsson
I denna studie undersöker vi sambandet mellan globalisering och institutioners kvalitet. Med data från fler än 100 länder över tidsperioden 1992–2010 testar vi hypotesen att ekonomisk och social interaktion leder till…
Samuel Lee och Petra Persson
I denna uppsats studeras hur man kan reglera prostitution för att förhindra människohandel som syftar till sexuell exploatering. Ingen av de tre rådande modellerna för att reglera prostitution kan uppnå målet att…
Petra Persson
Konsumenter ställs dagligen inför beslut som kräver överväganden. Deras begränsade möjligheter att tillgodogöra sig information som beslutsunderlag ger intressenter tillfälle att genom manipulation…
Andreas Bergh och Christian Bjørnskov
Det är välkänt att det finns ett samband mellan så kallad social tillit i ett land, storleken på dess välfärdsstat och hur jämnt inkomsterna är fördelade inom landet. Men få studier har…
Andreas Bergh
I Sverige och många andra länder har det blivit vanligare att medborgare kompletterar det skydd som välfärdsstaten ger med marknadslösningar som tillhandahålls av privata företag. En omdebatterad fråga är…
Martin Fischer, Martin Karlsson and Therese Nilsson
I denna studie undersöker vi effekten av utbildning på dödlighet med hjälp av information från en nationell reform som genomfördes i Sverige där elever kom att omfattas av ytterligare ett års skolplikt. Genom att…
Maria Persson och Fredrik Wilhelmsson
Ett populärt sätt för industrialiserade länder att stödja utvecklingsländers exportutveckling är att erbjuda lägre tullar än man tillämpar på import från andra länder. De uttalade…
Per Hjertstrand
Ett centralt begrepp inom nationalekonomisk forskning är hypotesen om nyttomaximering. Till exempel utgår huvuddelen av den mikro-
ekonomiska forskningen från antagandet att konsumenter allokerar pengar i syfte att maximera nyttan. I…
Ola Andersson, Håkan J. Holm, Jean-Robert Tyran och Erik Wengström
Att ta riskfyllda beslut för andra människor är ett vanligt förekommande fenomen på marknader. Vanliga exempel inkluderar fondförvaltare och chefer i aktiebolag. För att motivera beslutsfattaren är ofta…
Martin Ljunge
Demokrati främjar tillit. Det är slutsatsen i denna uppsats som studerar tillit hos andra generationens invandrare och relaterar den till demokratin i faderns födelseland. De med en far från ett mer demokratiskt land uttrycker…
Fredrik Sjöholm
Den ekonomiska utvecklingen i Sydostasien har varit mycket gynnsam under de senaste decennierna. Under samma period har även etableringen av utländska multinationella företag varit mycket stor. Dessa företag kan ha bidragit till den…
Harald Edquist and Magnus Henrekson
I denna uppsats utvärderas de reformer som genomförts av svenska produktmarknader sedan början av 1990-talet. Även drivkrafterna för innovationer analyseras. Vi föreslår ett antal reformer för att…
Timothy Besley, Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne
Kvotering är en kontroversiell åtgärd. Den är också vanlig – särskilt inom politiken – där mer än hälften av världens länder infört någon form av könskvotering under de…
Florin Maican och Matilda Orth
Vi analyserar hur regleringar av etableringen av nya dagligvarubutiker påverkar marknadsstruktur och vinster på lokala marknader. På marknader med mer restriktiv reglering finner vi att lägre etableringskostnader, motsvarande dem…
Henrik Horn och Petros C. Mavroidis
Medlemsländerna i WTO har gjort en rad åtaganden för att underlätta internationell handel. Samtidigt har många av dessa länder ingått ett stort antal internationella miljöavtal som kan strida mot dessa…
Karin Edmark och Roger Gordon
Bolagsform spelar roll för hur mycket skatt företagare betalar. Denna uppsats visar att företagare med höga inkomster oftare är organiserade i fåmansbolag och att de också tjänar mest på det.
De…
Verena Wondratschek, Karin Edmark and Markus Frölich
I den här studien undersöks hur skolvalsreformerna från början av 1990-talet har påverkat grundskoleelevers resultat på kort och lång sikt. Sammantaget ser vi inga dramatiska effekter, vare sig positiva eller…
Henrik Horn
Få EU-beslut har väckt mer ont blod internationellt än när EU 2008 utvidgade sitt handelssystem för utsläppsrättigheter för koldioxid (ETS) till att inkludera flyg. Efter överklagande hamnade beslutet hos…
Henrik Horn
En problematisk aspekt av WTO:s dispytmekanism är att domstolsbeslut på den lägre nivån oftast tar väsentligt längre tid att fatta än vad avtalet stipulerar. Samtidigt varierar tiden som dessa paneler kräver…
Aleksandra Gregorič, Lars Oxelheim, Trond Randøy och Steen Thomsen
I denna studie analyserar vi hur faktorer inom företaget kan förklara den långsamma processen fram till fler kvinnor i företagets styrelse. Vi ser på betydelsen av homogena styrelser och finner att rekryteringen av kvinnor…
Gunnar Du Rietz, Dan Johansson och Mikael Stenkula
Denna studie undersöker hur marginalskattekilarna på arbete har utvecklats år för år från 1862 till 2010. Studien är unik i sin omfattning och till sitt innehåll. Det finns ingen motsvarande svensk eller…
Ola Andersson, Håkan J. Holm, Jean-Robert Tyran och Erik Wengström
Tendensen att vara mer känslig för negativa utfall än för positiva kallas för förlustaversion och är en av de mest väldokumenterade avvikelserna från rationellt beslutsfattande. I denna uppsats visar vi att…
Johan Egebark och Mathias Ekström
När en användare skriver ut ett dokument kan denne välja att antingen använda ena sidan eller båda sidor av ett ark. Vi visar att vilket av de två alternativen som är förvalt har stor inverkan på…
Rebecca Piekkari, Lars Oxelheim och Trond Randøy
I denna studie analyserar vi ”kostnaden” för ett nytt företagsspråk i termer av hur själva styrelsearbetet fungerar med ett nytt språk. Studien visar att ”kostnaden” kan vara stor och kan förklara…
Roger Svensson
Trots att lövtunna brakteater är de mest fragila mynt som någonsin har präglats, var de den dominerande mynttypen under nästan 200 år i stora delar av det medeltida Europa. Under medeltiden genomförde myntherrarna…
Per Hjertstrand and Barry E. Jones
Att beräkna elasticiteter av olika slag, d.v.s. hur en ekonomisk variabel påverkas av en förändring av en annan variabel är viktigt för att kunna tolka resultaten i nationalekonomisk forskning. Exempel på sådana…
Per Hjertstrand, James L. Swofford och Gerald A. Whitney
Makroekonomiska modeller utgår oftast från en representativ agent som antas maximera nyttan av varor, tjänster och finansiella tillgångar under sin livstid. Två grundläggande antaganden i dessa modeller är att den…
Christopher I. Rider, Peter Thompson, Aleksandra Kacperczyk och Joacim Tåg
Entreprenörer bygger ofta upp erfarenhet som anställda i ett etablerat företag innan de väljer att starta ett eget företag. Den empiriska forskningen kring hur erfarenhet påverkar benägenheten att starta eget ger dock…
Johannes Mauritzen
Tidigare studier har pekat på fördelarna med handel nära realtid vad avser stora kvantiteter vindkraft. Med danska data visar jag att produktionsunderskott ökar sannolikheten för handel på den kortsiktiga marknaden. Men…
Thomas Tangerås
Styrmedel för att uppnå nationella förnybarhetsmål kan även användas i handelspolitiskt syfte. Nationella hänsyn snedvrider elpriserna, leder till underinvesteringar i internationell nätkapacitet och därmed…
Martin Ljunge
I denna studie analyseras sambandet mellan å ena sidan starka familjeband och å andra sidan attityder avseende skatte- och bidragsfusk, lögner och mutor. Det visar sig att individer med starkare familjeband i större utstäckning…
Shon Ferguson och Rose Olfert
1995 avskaffade den kanadensiska staten subventioner för export med järnväg av jordbruksprodukter. Reformen ledde till en hårdare konkurrens där bönder fick mindre betalt för sina produkter. Denna studie visar att…
Andrea Asoni och Tino Sanandaji
Trots att politiska beslutsfattare officiellt eftersträvar en militär som är representativ för befolkningen så finns det en utbredd missuppfattning att en oproportionerligt stor andel av amerikanska soldater kommer…
Ola Andersson, Jean-Robert Tyran, Erik Wengström och Håkan J. Holm
Vi tar riskfyllda beslut varje dag. Det kan gälla allt från hur man kör i trafiken till finansiella beslut om besparingar. Tidigare studier har visat att personer med hög kognitiv förmåga tar mer riskfyllda beslut. I denna…
Joacim Tåg
Denna studie beskriver hur svenska yrkesdata kan användas för att konstruera användbara mått på hierarkiska strukturer inom företag. Sådana mått gör att vi kan få en bättre bild av hur svenska…
Joakim Gullstrand och Maria Persson
Omfattande forskning har visat att företag kommer att fortsätta exportera länge när de väl börjat för att de måste täcka stora fasta kostnader för exporten. De senaste åren har ett nytt…
Wolfgang Hess, Maria Persson, Stephanie Rubenbauer och Jan Gertheiss
Geografiskt avstånd mellan länder är en nyckelfaktor för att förklara hur mycket länderna handlar med varandra. Med fallande transportkostnader är det rimligt att förvänta att avståndets betydelse skulle…
Henrik Horn, Petros C. Mavroidis och Erik N. Wijkström
WTO:s officiella mekanism för att lösa tvister mellan medlemländer – ”DSU” – är välkänd. Mindre känt är dock det arbete som pågår i två kommittéer i WTO, vilka bl.a.…
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
I denna studie introducerar vi ett nytt mått på entreprenörskap – antal individer per capita som blivit dollarmiljardärer genom att bygga nya företag. Det visar sig att detta mått är negativt korrelerat…
Lars Oxelheim och Trond Randøy
I denna studie beaktas hur amerikansk aktieägarstyrning med tillhörande praxis influerar styrelsearbetet i europeiska företag. Analysen visar på ett klart inflytande från amerikansk praxis vad avser toleransen för ett…
Mario Larch, Pehr-Johan Norbäck, Steffen Sirries och Dieter Urban
Trots globaliseringen och betydande teknologiska framsteg visar forskning att geografiskt avstånd alltjämt utgör ett betydande hinder för handel mellan länder. I denna studie löser vi emellertid denna…
Mikael Stenkula
Ett skattesystem består normalt av många olika typer av skatter såsom inkomstskatter, egendomsskatter och/eller konsumtionsskatter. Betydelsen av dessa skiljer sig ofta mellan länder och över tiden. I denna uppsats illustreras…
Matz Dahlberg, Karin Edmark och Helene Lundqvist
I den här uppsatsen svarar vi på den kritik som Nekby och Pettersson-Lidbom (2012) riktar mot vår tidigare uppsats, Dahlberg, Edmark and Lundqvist (2012). Kritiken i Nekby och Pettersson-Lidbom gäller främst (i) vårt…
Joacim Tåg, Thomas Åstebro och Peter Thompson
Enligt tidigare forskning är anställda i mindre företag mer benägna att starta egna företag (dvs. bli entreprenörer) än anställda i större företag. I denna uppsats visar vi att en femtedel av denna…
Ewa Lazarczyk
Denna uppsats undersöker kortsiktiga premier på den skandinaviska elmarknaden, mätt som skillnaden i elpriser mellan dagen-innan-marknaden (elspot) och intradag-marknaden (elbas). En stor del av prisskillnaderna mellan elspot och den…
Martin Olsson
Ett uppluckrat anställningsskydd kan påverka föräldrars uttag av föräldrapenning och vab. I denna studie visas att ett svagare anställningsskydd kan minska uttag av föräldrarelaterad frånvaro. Resultaten…
Lars Oxelheim, Aleksandra Gregorič, Trond Randøy och Steen Thomsen
Trots globaliseringen och en kraftig ökning i de flesta företags gränsöverskridande verksamhet så har styrelserna i dessa företag inte visat motsvarande grad av internationalisering. Detta kan kännas…
Roger Svensson
Så kallade myntindragningar var vanligt förekommande i medeltidens Europa. Vid myntindragningar förklaras gamla mynt ogiltiga och växlas in mot nya till en fast avgift. Syftet var att dra in en monetär skatt till myntherren.…
Sara Fogelberg
Introduktionen av antibiotika bidrog till att kraftigt minska dödligheten i västvärlden efter andra världskriget. Utskrivning av antibiotika har dock lett till en utveckling av multiresistenta bakterier, vilket har kommit att bli ett…
Bo Carlsson, Pontus Braunerhjelm, Maureen McKelvey, Christer Olofsson, Lars Persson och Håkan Ylinenpää
Y Entreprenörsforskningen har vuxit under senare år och utvecklas snabbt. I den här uppsatsen studerar vi entreprenörsforskningens historia, hur forskningsområdet har utvecklats och dess nuvarande status som ett akademiskt…