Assar Lindbeck, Mårten Palme och Mats Persson
De stora variationerna i sjukfrånvaro mellan olika geografiska områden kan inte enbart förklaras med observerbara socio-ekonomiska faktorer såsom ålder, yrke, arbetsplatsförhållanden, utbildning med mera.
I denna…
Andrea Asoni and Tino Sanandaji
Tidigare forskning har visat att en högskoleexamen förknippas med högre inkomster för anställda. Mindre är känt gällande utbildningseffekten för egenföretagare. Baserat på amerikansk individdata…
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
I denna studie används ett nytt mått på entreprenörskap – antal individer per capita som blivit dollarmiljardärer genom att bygga nya företag, här kallat superentreprenörskap. Enligt detta mått…
Johannes Mauritzen
Tillfälliga pristoppar betraktas ofta som ett olyckligt attribut till avreglerade elmarknader. Pristoppar kan dock ha en fördel som tidigare förbisetts: de kan ”knuffa” ouppmärksamma konsumenter till att söka…
Özge Öner
I denna uppsats undersöks vad som påverkar produktiviteten i svenska fristående butiker, med fokus på effekterna av marknadens storlek och regional hierarki (landet delas in i 82 regioner, var och en med en huvudort). I…
Martin Ljunge
Barn till invandrare med en mor från ett land med hög tillit rapporterar själva högre tillit och i sin tur bättre hälsa än dem med en mor från ett lågtillitsland. De med högre tillit har även…
Niclas Berggren, Christian Bjørnskov och David Lipka
Statens storlek är, enligt tidigare empirisk forskning, negativt relaterad till ekonomisk tillväxt. Denna ”kostnad” av en stor stat varierar dock länder emellan. Vi undersöker om skillnader i statens legitimitet kan bidra…
Niklas Elert och Magnus Henrekson
Entreprenörskap som syftar till att kringgå eller undvika existerande institutioner – kringgående entreprenörskap – är en viktig anledning till institutionell förändring. Om det får tillräckligt…
Diana Z. O'Brien och Johanna Rickne
Mer än 100 länder har någon form av könskvotering i sitt politiska system. Samtidigt finns det många frågetecken kring konsekvenserna av dessa reformer. Ett ofta återkommande argument i debatten om kvotering är…
Mounir Karadja, Johanna Möllerström och David Seim
Forskningen visar att de allra flesta har svaga kunskaper om hur inkomstfördelningen ser ut. I denna studie visar vi resultaten från en omfattande undersökning, där vi frågat 4 500 svenskar hur många procent av Sveriges…
Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Rickard Hammarberg
I denna studie undersöker vi om effekter av utländska direktinvesteringar till Sverige är systematiskt kopplade till vilken hemvist det investerande företaget har. Vi finner tydliga produktivitetsskillnader mellan utländska…
Roger Svensson
Sedan tidigare har det varit känt att Sverige tog samma mynttyper i bruk som på kontinenten under vikinga- och medeltiden. I denna uppsats visas att Sverige även tillämpade den kontinentala myntningspolitik som var kopplad till dessa…
Andreas Bergh och Christian Bjørnskov
Efter 2008 års finanskris har den offentliga skuldsättningen ökat kraftigt i många länder. Kreditvärderingsinstitut som bedömer staters förmåga att betala sina lån har blivit ett omdebatterat fenomen.…
Petri Hukkanen och Matti Keloharju
Företagsförvärv kan liknas vid en auktion där högstbjudande vinner. Samtidigt strävar köparen efter att betala ett så lågt pris som möjligt för andelarna i målföretaget. Med…
Pär Holmberg
Börser och auktioner där multipla enheter handlas av t.ex. el, aktier, räntepapper och utsläppsrätter, använder ransoneringsregler när budgivningen blir oavgjord. Så är fallet när det finns två…
Andreas Bergh
I Sverige, liksom i de flesta OECD-länder, klarar sig utrikesfödda sämre på arbetsmarknaden än födda inom landet. Det finns dock stor variation mellan olika länder och Sverige hör till de länder där gapet…
Shon Ferguson och Mark Sanctuary
Elpriserna steg påtagligt under 2000-talet i Sverige. I denna studie undersöks hur högre elkostnader i tillverkningsbranschen påverkar import av insatsvaror. Vi finner att högre elpriser ledde till att svenska företag…
Olle Folke och Johanna Rickne
Den politiska makten runt om i världen ligger mestadels i händerna på vita medelålders män, vilket av många tolkas som att det finns ett glastak för andra grupper. I denna studie konkretiserar vi vad begreppet…
Henry Ohlsson, Jesper Roine och Daniel Waldenström
Ärvda förmögenheter har på senare år fått stor uppmärksamhet, bl.a. till följd av Thomas Piketty (Piketty, 2011; 2014). Diskussionen har till stor del kretsat kring en långsiktig kontrast mellan Europa och…
Magnus Henrekson och Daniel Waldenström
I denna uppsats studeras och tolkas den långsiktiga utvecklingen av arvs-, gåvo- och kvarlåtenskapsskatten i Sverige från införandet 1885 till avskaffandet 2004.
Studiens första bidrag är att beräkna…
Per Skedinger
Arbetsgivaravgifterna för ungdomar sänktes i två reformer 2007 och 2009. I denna uppsats analyseras effekterna av reformerna för anställda i detaljhandeln – en viktig arbetsgivare av ung personal.
Generellt är de…
Karin Edmark, Markus Frölich och Verena Wondratschek
Den här studien undersöker om 1992 års skolvalsreform har haft olika effekt på elevers utfall i skolan och på arbetsmarknaden, beroende på elevernas familjebakgrund. Resultatet av studien tyder på att reformens…
Mikael Elinder och Lovisa Persson
2008 sänktes fastighetsskatten i Sverige. I linje med ekonomisk teori förutspådde flera bedömare att skattesänkningen skulle leda till högre huspriser. I denna uppsats visar vi att generella ökningar av huspriserna…
Carl Magnus Bjuggren
Något som utmärker familjeföretag är att de har längre tidshorisonter än andra företag. Det är också lättare för allmänheten att identifiera ägare i ett familjeföretag och koppla…
Daniel Waldenström
Relationen mellan ekonomins tillväxt och välståndets fördelning tillhör en av de mest omdiskuterade och utforskade frågorna bland nationalekonomerna. Trots betydande insatser är vår kunskap om betydelsen för…
Carl Davidson, Fredrik Heyman, Steven Matusz, Fredrik Sjöholm och Susan Chun Zhu
I denna studie undersöker vi sambandet mellan graden av företags internationalisering och fördelningen av olika yrken i dessa företag. Vi finner att företag som i större utsträckning är verksamma på…
Per Lundborg och Per Skedinger
I denna uppsats redovisas resultaten från en omfattande enkät-
undersökning riktad till svenska arbetsgivare angående deras attityder till och erfarenheter av flyktingar. I enkäten ombads arbetsgivarna att svara på…
Renée Adams, Matti Keloharju och Samuli Knüpfer
Hur skiljer sig de personliga egenskaperna hos vd:ar från egenskaperna hos personer i andra högkvalificerade yrken och från befolkningen i sin helhet? Vilka egenskaper betyder mest för att lyckas bli en vd? I vilken utsträckning…
Sara Moricz och Fredrik Sjöholm
Hur demokratiska system påverkar ekonomisk tillväxt är en fråga som intresserat många delar av samhällsvetenskapen. Åsikter och teoretiska prediktioner skiljer sig kraftigt åt vilket understryker vikten av…
Petra Persson and Maya Rossin-Slater
Den stora och ökande förekomsten av psykiska sjukdomar understryker vikten av att förstå deras kausala ursprung. Denna uppsats analyserar betydelsen av en specifik omständighet – dödsfall inom familjen – under…
Jesper Roine och Daniel Waldenström
Relationen mellan ekonomins tillväxt och välståndets fördelning tillhör en av de mest omdiskuterade och utforskade frågorna bland nationalekonomerna. Trots betydande insatser är vår kunskap om betydelsen…
Martin Andersson och Magnus Henrekson
Det finns i dag en betydande samsyn om att det institutionella ramverket är avgörande för ett lands företags- och entreprenörsklimat. Forskningen visar att även lokala institutioner – såväl formella som…
Michael Anyadike-Danes, Carl Magnus Bjuggren, Sandra Gottschalk, Werner Hölzl, Dan Johansson, Mika Maliranta och Anja Myrann
Ett litet antal av de minsta företagen spelar en avgörande roll för att förklara skillnader i sysselsättningstillväxt mellan länder. Det är ett litet antal mycket snabbt växande företag som är…
Mikael Stenkula
I denna studie analyseras den svenska fastighetsskattens utveckling. Utformningen av fastighetsskatten har ändrats påtagligt under historiens gång, både på kommunal och statlig nivå. Trots att skatten har varit…
Per Lundborg och Per Skedinger
De kollektivavtalsreglerade minimilönerna i Sverige ligger på en hög nivå i en internationell jämförelse. I denna uppsats undersöks vilken effekt dessa minimilöner har på arbetslösheten bland…
Anna Welander, Carl Hampus Lyttkens och Therese Nilsson
I denna studie undersöker vi sambandet mellan globalisering, demokrati och barnhälsa i utvecklingsländer. Med data från 70 utvecklingsländer mellan åren 1970 och 2009 finner vi ett positivt samband mellan globalisering och…
Sara Fogelberg och Ewa Lazarczyk
I denna uppsats undersöker vi om producenter på den nordiska elmarknaden Nord Pool undanhåller kapacitet genom strategiska produktionsbortfall i syfte att påverka prissättningen. Resultaten indikerar att höjda elpriser…
Johanna Möllerström, Bjørn-Atle Reme och Erik Ø. Sørensen
I denna studie genomför vi ett experiment där resurser ska fördelas mellan två aktörer. Fördelningen av resultatet beror på kontrollerbar och okontrollerbar risk och att en omfördelare har rätt att justera…
Jens Forssbæck och Lars Oxelheim
I denna studie analyserar vi begreppet ”transparens”. Detta begrepp har under senare år använts flitigt inom såväl forskningen som i det offentliga samtalet som en lösning på allehanda ekonomiska problem.…
Shon Ferguson och Rikard Forslid
Många länder, inklusive Sverige, spenderar mångmiljonbelopp på att underhålla ett nätverk av ambassader. I denna studie undersöks hur ambassadernas verksamhet påverkar exporten. Vi finner att flera medelstora…
Oscar Erixson
Denna studie visar att ökad förmögenhet har en obetydlig effekt på hälsa på kort och medellång sikt. Hälsoutfallen i studien kommer från svenska registerdata och baseras på läkares objektiva…
Ola Andersson, Marieke Huysentruyt, Topi Miettinen och Ute Stephan
Organisationsforskare har länge påpekat att anställda vars värderingar överensstämmer med organisationens är mer produktiva och är mer engagerade i organisationen. Speciell tonvikt har lagts på…
Thomas Tangerås och Johannes Mauritzen
Denna studie utvecklar en ny metod för att utvärdera konkurrensen på vattenkraftbaserade elmarknader. Vi använder metoden för att studera prisbildningen på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot. Det visar sig att…
Ola Bengtsson och Daniel Ekeblom
Det hävdas ofta att entreprenörer måste ha en optimistisk personlighet, samtidigt som irrationell optimism kan stå den enskilde entreprenören dyrt. I denna studie visar vi att entreprenörer i genomsnitt är mer…
Niclas Berggren och Therese Nilsson
Vi undersöker i vilken mån olika dimensioner av globaliseringen påverkar människors inställning till att lära barn att vara toleranta. Vår tes är att globalisering leder till att vuxna vill utrusta barn så…
Oscar Erixson och Henry Ohlsson
I denna studie undersöker vi hur stor andel av föräldrar som väljer att dela kvarlåtenskapen ojämnt mellan sina barn och vilka faktorer som påverkar beslutet. Resultaten visar att endast omkring en av tio…
Thomas Tangerås och Joacim Tåg
Telekommarknaderna blir allt mer globala, medan de fortfarande regleras på nationell nivå. Denna studie visar på hur nationella regleringsmyndigheter kan sakna incitament att genomföra tillräckligt långtgående…
Gunnar Du Rietz, Dan Johansson och Mikael Stenkula
I den här studien analyserar vi kapitalbeskattningens utveckling. Beskattningen av kapital påverkar incitamenten för företagande och investeringar och har stora effekter på samhällsekonomin. Resultaten visar att…
Ruixue Jia, Masayuki Kudamatsu och David Seim
Hur tillsätts politiska beslutsfattare i Kina? Kinas ekonomiska tillväxt under de senaste 20 åren har varit spektakulär och antyder att man lyckats tillsätta politiker som främjat ekonomisk utveckling. Avsaknaden av…
Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne
I denna studie visar vi att resultatet i personvalet har stor betydelse för vilka personer som tilldelas politisk makt i svenska kommuner. Att få flest kryss på en valsedel mer än fördubblar sannolikheten att bli förstanamn…
Johan Egebark och Niklas Kaunitz
År 2007 sänktes arbetsgivaravgifterna i Sverige med en tredjedel för arbetstagare mellan 19 och 25 år. Vi uppskattar att sänkningen skapat 6 000–10 000 nya jobb på kort sikt. Reformen ledde till att…
Gunnar Du Rietz och Magnus Henrekson
Den svenska förmögenhetsskatten infördes 1911 och avskaffades 2007. I denna studie presenteras en detaljerad beskrivning av reglerna som omgav de olika förmögenhetsskatterna gällande skatteskalor, värderingsregler,…
Magnus Henrekson
Denna studie tar sin utgångspunkt i nobelpristagaren Edmund Phelps tankeväckande bok Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs, Challenge, and Change. Boken har många förtjänster, framförallt att den lyfter…