Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Fredrik Andersson
Flera forskningsstudier har påvisat minskande entreprenörskap i det amerikanska näringslivet under de senaste decennierna. I denna studie visar vi att entreprenörskapet inte minskat i det svenska näringslivet. Vi finner…
Olle Folke och Johanna Rickne
Vi undersöker om en befordran till toppjobb inom politik och näringsliv påverkar sannolikheten för skilsmässa. För analysen av jobben som kommunstyrelseordförande och riksdagsledamot använder vi en metod som…
Ola Andersson, Jim Ingebretsen Carlson och Erik Wengström
Ny forskning studerar förekomsten av ett beslutsfel där konsumenter fokuserar för mycket på egenskaper och attribut där varor skiljer sig åt väsentligt. Om exempelvis kvalitetsskillnaden mellan två varor är…
Niklas Elert och Magnus Henrekson
Formella och informella institutioner – lagar, regler och normer – är viktiga eftersom de skyddar den rådande ekonomiska ordningen, men de kan av samma anledning hindra entreprenörskap och innovationer. Vi belyser hur individer…
Johan Wennström
Knappt 25 år har gått sedan Sverige tillät vinstdrivande och icke-vinstdrivande friskolor att konkurrera med kommunala skolor. Skolan präglas i dag både av ett stort kunskapstapp och av betygsinflation. Denna studie visar att…
Holger Görg, Philipp Henze, Viroj Jienwatcharamongkhol, Daniel Kopasker, Hassan Molana, Catia Montagna and Fredrik Sjöholm
Tidigare studier visar att efterfrågeförändringar har mycket olika påverkan på sysselsättning i olika länder. Detta har oftast förklarats med att länder skiljer sig åt när det gäller t.ex.…
Fredrik Sjöholm
Utländska direktinvesteringar har ökat i betydelse de senaste decennierna. Vi undersöker hur sådana inflöden av investeringar har påverkat den ekonomiska utvecklingen i Indonesien och finner en tydlig positiv effekt.…
Henrik Horn och Thomas Tangerås
Ska utländska investeringar ha särskilt rättsligt skydd mot indirekt expropriering – dvs. åtgärder som slår ut deras vinster utan att ägandet tas över? Denna studie visar hur ett sådant skydd kan ge…
Erik Lundin
I denna uppsats analyseras effekten av privatiseringar i form av privata uppköp av svenska eldistributionsnät. Specifikt undersöks effekter på arbetskostnaden och priset i de kommunala elnät som blivit uppköpta av privata…
Magnus Henrekson, Odd Lyssarides och Jan Ottosson
Sverige beskrivs ofta som ett land där den sociala rörligheten är hög, men forskningen visar samtidigt att rörligheten minskar kraftigt strax under toppen av inkomst- och förmögenhetsfördelningen. I denna uppsats…
Martin Ljunge
Könsroller formas av flera kulturella faktorer. Utöver den intuitiva påverkan av mer maskulina/feminina kulturer så visar denna studie att pragmatism – normer som anpassas till den nuvarande situationen – är en…
Wolfgang Gick
I denna uppsats anlyseras ett optimalt kontrakt där en huvudman anlitar en mellanhand för att erbjuda ett kontrakt till en underleverantör. Mellanhanden kan avvika från det som stipuleras i kontraktet men erhåller en bonus…
Christian Bjørnskov och Martin Rode
Forskarna är inte eniga om hur ett lands regering intervenerar vid en ekonomisk kris. Vissa forskare finner att kriser resulterar i fler regleringar och större offentlig konsumtion. Andra forskare menar att effekten tvärtom blir…
Daniel Waldenström
This study uses new data on Swedish national wealth over the last two hundred years to examine whether the patterns in wealth-income ratios found by Piketty and Zucman (2014) extend to small and less developed economies. The findings reveal both…
Ernesto Dal Bó, Frederico Finan, Olle Folke, Torsten Persson och Johanna Rickne
Vi kartlägger svenska kommunpolitikers kompetens och socioekonomiska familjebakgrund med hjälp av registerdata. Vi kan konstatera att en genomsnittlig kommunpolitiker har betydligt högre värden på mönstringsproven för…
Andreas Bergh och Richard Öhrvall
Egenskapen att lita på människor man inte känner innebär betydande fördelar både för den som är tillitsfull och för länder med hög genomsnittlig tillit. Men hur skapas tilliten, och hur robust…
Jacob Lundberg och Daniel Waldenström
Hur har förmögenhetsfördelningen i Sverige utvecklats efter förmögenhetsskattens avskaffande 2007? En ny studie försöker beräkna fördelningen med hjälp av data över inkomster och…
Andreas Bergh and Alexander Funcke
Delningsekonomin är ett samlingsnamn på aktiviteter som använder ny informationsekonomi för att åstadkomma en effektivare användning av outnyttjade resurser i ekonomin. Tjänster i delningsekonomin sägs ofta vara…
Ray Bollman och Shon Ferguson
1995 avskaffade den kanadensiska regeringen subventioner av jordbruksprodukter som transporterades med järnväg avsedda för export. Reformen ledde till ett hårdare ekonomiskt klimat där bönder fick mindre betalt för sina…
Magnus Henrekson och Mikael Stenkula
Överskottet i ett framgångsrikt entreprenörsdrivet företag är avsevärt högre än den vinst som motsvaras av den riskjusterade räntan. Denna skillnad kan man kalla en entreprenörsränta. Den…
Björn Tyrefors Hinnerich och Jonas Vlachos
Med hjälp av både externa och interna bedömningar av samma nationella prov jämför denna studie resultatskillnader mellan elever på fristående och kommunala gymnasieskolor i Sverige. De externa bedömningarna visar…
Pehr-Johan Norbäck, Martin Olsson och Lars Persson
Den s.k. Bosmandomen fastslog att principen om fri rörlighet inom EU ska gälla även för fotbollsspelare. I denna uppsats visar vi hur en ökad rörlighet för fotbollsspelare efter Bosmandomen leder till en…
Claudia Andreella, Martin Karlsson, Therese Nilsson och Matthias Westphal
I denna uppsats undersöker vi om hälsa överförs mellan generationer. Studien baseras på data för familjer i Sverige under 130 år. Resultaten tyder på att en hälsochock som drabbar den första…
Sonia Bhalotra, Martin Karlsson och Therese Nilsson
De långsiktiga effekterna av miljöfaktorer vid livets början har rönt mycket uppmärksamhet inom den nationalekonomiska forskningen. Fortfarande är det dock ovanligt att en sådan analys bygger på…
Fredrik Heyman
Jobbpolarisering innebär att efterfrågan på låg- och högkvalificerad arbetskraft ökar, medan den minskar för mellankvalificerade. I denna studie undersöks om jobbpolarisering även förekommer inom…
Bruce Hearn, Lars Oxelheim och Trond Randøy
Denna uppsats analyserar institutioners roll för hur företag i afrikanska länder använder sig av ”best practice” inom företagsstyrning. Vi studerar hur man i prospektet inför en börsintroduktion ger…
Mikael Elinder, Oscar Erixson and Daniel Waldenström
I denna studie undersöker vi hur arv påverkar förmögenhetsfördelningen. Resultaten visar att arven minskar relativ ojämlikhet men att absolut ojämlikhet ökar. Det beror på att förmögna arvingar…
Louise Johannesson
När Världshandelsorganisationen (WTO) upprättades 1995 ville man säkerställa alla medlemmars lika tillgång till tvistlösningsmekanismen, i synnerhet utvecklingsländers. WTO tillhandahåller därför…
Andreas Bergh och Christian Bjørnskov
Länder med hög social tillit, där människor i hög utsträckning instämmer i påståendet att man kan lita på människor i allmänhet, åtnjuter flera fördelar. Hög tillit…
Selin Dilli and Niklas Elert
Institutionella reformer är nödvändiga för att Europeiska Unionen ska få mer entreprenörskap och ekonomisk tillväxt, men reformstrategier måste ha sin utgångspunkt i en god kunskap om mångfalden i…
Johan Egebark
Under 2007–09 sänktes egenavgiften för unga egenföretagare i två steg. Trots att sänkningarna ledde till högre inkomster ökade inte antalet egenföretagare.
Hög och bestående…
Matthew O. Jackson, Brian Rogers och Yves Zenou
För att förstå en alltmer sammankopplad värld krävs verktyg från forskningen om sociala nätverk. I denna studie undersöker vi både den teoretiska och empiriska sidan av forskningen för att analysera hur…
Alexander Ljungqvist, Lars Persson och Joacim Tåg
I den här studien undersöker vi hur utköp av börsnoterade bolag kan påverka näringslivspolitiken. Vår analys visar att en minskad möjlighet för medborgare att ta del av företagsvinster genom publikt…
Gabriel Heller Sahlgren
Denna studie analyserar effekterna av pensionering på mental hälsa i tio europeiska länder, inklusive Sverige. Jag finner att pensionering har en kraftig negativ påverkan på mental hälsa i ett längre perspektiv, men…
Erik Lundin
I denna uppsats analyserar jag om samägandet av de svenska kärnkraftverken har påverkat priserna på elmarknaden. Specifikt undersöker jag om kärnkraftsbolagen har kunnat koordinera underhållet av kärnkraftverken…
Martin Ljunge
Invandrare tar med sig hälsan till sitt nya land. Invandrares hälsa är lika god som inföddas hälsa, både vad gäller nivå och hur den samvarierar med demografiska och ekonomiska individuella faktorer. Undantaget…
Matti Keloharju, Samuli Knüpfer och Joacim Tåg
Vi visar att kvinnliga chefer har lägre sannolikhet att bli utnämnda till vd och till välbetalda chefspositioner än män. Skillnader i kvalifikationer kan inte förklara detta då kvinnliga chefer är mer kvalificerade…
Nikita Koptyug
Om konsumenter och bilhandlare deltar i samma bilauktion kan konsumenter hamna i underläge. Bilhandlare har oftast större erfarenhet av att köpa och renovera bilar och bör därför vara bättre på att avgöra…
Andreas Bergh
Skattefinansierad skola, sjukvård samt barn- och äldreomsorg står inför flera utmaningar i framtiden: Tjänsterna blir dyrare relativt annan produktion samtidigt som människor vill lägga mer av sina pengar på…
Harald Edquist and Magnus Henrekson
Informations- och kommunikationsteknologin (IKT) och de innovationer som den möjliggjort har förändrat produktionsmönster och vårt sätt att leva på ett genomgripande sätt. Det har också lett till stora…
Shon Ferguson och Johan Gars
I denna studie undersöks hur internationell handel kan jämna ut volatiliteten i global livsmedelsproduktion. Vi finner att export och import är allmänt okänsliga för variation i jordbruksproduktion. Dessutom sjunker…
Julia Tanndal and Daniel Waldenström
Hur påverkar regleringar av ett lands finansmarknad inkomstfördelningen? I denna studie undersöks fördelningskonsekvenserna av ett antal snabba avregleringar och effektiviseringar av den finansiella sektorn i Storbritannien och Japan…
Petri Böckerman, Per Skedinger och Roope Uusitalo
I denna uppsats undersöks effekterna av turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS). Vi jämför anställda i multinationella företag i Sverige med anställda i samma företag i Finland, där lagreglerad…
Magnus Henrekson och Tino Sanandaji
Det finns betydande internationell variation i graden av entreprenörskap och nyföretagande. Att grunda och utveckla tillväxtföretag underlättas av komplexa kontrakt som överbryggar intressekonflikter mellan olika…
Niklas Elert, Magnus Henrekson och Joakim Wernberg
Företag som Uber och Airbnb visar tydligt hur kringgående entreprenörskap utmanar befintliga regleringar och institutioner med hjälp av innovation och teknikutveckling. Vi presenterar en konceptuell modell för att illustrera hur…