Lars Oxelheim
En analys av de 100 största europeiska publika företagen visar på betydande gap mellan optimal transparens för företaget och tillräcklig transparens för aktieägarna beträffande makroekonomins inverkan på…
Richard Öhrvall och Sven Oskarsson
I många länder genomförs skolval där elever får lägga sin röst i ett hypotetiskt parlamentsval. Syftet är att öka unga människors politiska intresse och självförtroende. I denna studie på…
Victor Ahlqvist, Pär Holmberg och Thomas Tangerås
USA:s elmarknader är centraliserade. De förutsätter att producenterna levererar detaljerade kostnadsdata till elbörsen. Därefter bestämmer marknadsoperatören hur mycket som ska produceras i varje enskild anläggning.…
Johan Klaesson and Özge Öner
De senaste åren har invandring och integration diskuterats flitigt. Denna studie analyserar hur etniska enklaver påverkar invandrares arbetsmarknadsintegration. Vi finner att det är sysselsättningsgraden i den egna invandrargruppen…
Carl Magnus Bjuggren och Per Skedinger
En reform av Lagen om anställningsskydd (LAS) år 2001 möjliggjorde för små företag att undanta två anställda från turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. Vår analys…
Mahir Sarfati, Mohammad Reza Hesamzadeh och Pär Holmberg
Europas elmarknader tillämpar zonprissättning. Som en följd av detta sätts priset på ett vis på spotmarknaden och på ett annat när elen levereras, vilket leder till ineffektiv produktion. Vi utvecklar en ny…
Mahir Sarfati, Mohammad Reza Hesamzadeh och Pär Holmberg
Europas elmarknader tillämpar zonprissättning. Som en följd av detta sätts priset på ett vis på spotmarknaden och på ett annat när elen levereras. Strategiska aktörer kan utnyttja denna prisskillnad, vilket…
Andreas Bergh
Vanligen mäts den offentliga sektorns storlek med totala skatter eller offentliga utgifter. Dessa mått fångar emellertid inte hur mycket kunskap som centrala beslutsfattare måste ha för att den skattefinansierade verksamheten…
Johan Klaesson och Özge Öner
De senaste årens flyktingkris har ökat oron kring integrationen av immigranter. Denna studie undersöker hur etnisk koncentration och boendesegregation påverkar sannolikheten för invandrare att bli anställda eller…
Henrik Horn och Pehr-Johan Norbäck
Internationella investeringsskyddsavtal har ifrågasatts på en rad punkter. Debatten har dock ofta varit ideologiskt färgad och illa underbyggd. Denna uppsats ger en icke-teknisk beskrivning av vad som framkommit i forskningen om dessa…
Carl Davidson, Fredrik Heyman, Steven Matusz, Fredrik Sjöholm och Susan Chun Zhu
Vi utvecklar en teoretisk modell där företag skiljer sig åt avseende anställdas produktivitet och färdigheter och undersöker hur globalisering påverkar lönefördelningen och karriärvägar för…
Henrik Horn
Internationella investeringsskyddsavtal har ofta kritiserats. Särskilt ifrågasatt är att de tillåter utländska privata investerare att stämma värdländer, vilket sägs leda till alltför många…
Florin Maican och Matilda Orth
Trots att lageromsättningshastighet är ett vanligt nyckeltal bland företagare, saknas djupare kunskap om dess bakomliggande faktorer. Vi finner att butikers totala faktorproduktivitet och minskad osäkerhet i efterfrågan är…
Malin Gardberg
Denna uppsats visar att sammansättningen av ett lands utländska nettotillgångar påverkar en valutas volatilitet. Särskilt utländsk privat skuldfinansiering leder till att landets växelkurs reagerar mycket kraftigare…
Dan Johansson, Mikael Stenkula och Niklas Wykman
Denna uppsats undersöker hur beskattningen av allmännyttiga stiftelser har utvecklats över tid. Denna typ av stiftelser är skattemässigt gynnade. Om man tar hänsyn till kravet som dessa stiftelser har på att ge bort…
Karin Edmark
Svenska friskolor etableras oftare i områden med högre befolkningstäthet, samt i områden där en större andel av eleverna har föräldrar som är högutbildade. Friskolor etableras också oftare i…
Maria Abreu, Özge Öner, Aleid Brouwer och Eveline van Leeuwen
Vi undersöker den upplevda livskvaliteten när arbetstagare väljer att bli entreprenörer och hur livskvaliteten varierar beroende på var de bor. Boende i mindre tätort jämförs med landsbygd samt välbärgade…
Lars Persson och Thomas Tangerås
Den nordiska elmarknaden är en framgångssaga jämfört med den europeiska visionen om en inre elmarknad. Här presenteras förslag på hur man med Norden som exempel kan förbättra det europeiska samarbetet. Syftet…
Lina Aldén, Mats Hammarstedt och Hanna Swahnberg
Vår undersökning visar på skillnader i tillfredställelse med jobbet mellan personer med olika sexuell läggning. Icke-heterosexuella män är mer tillfredställda med sina jobb än heterosexuella män medan…
Simon Ek och Magnus Henrekson
Inom nationalekonomin läggs i dag stor vikt vid publiceringar i de s.k. topp-5-tidskrifterna. Vi studerar vilka som publicerar där, var de är verksamma och diskuterar hur detta starka fokus påverkar forskares agerande och…
Niclas Berggren och Christian Bjørnskov
Vad förklarar statsskuldens storlek? I denna studie visar vi att en hittills förbisedd faktor är av betydelse – hur reglerade marknader är. Regleringar är positivt relaterade till statsskuldens storlek, särskilt…
Mårten Blix och Johanna Jeansson
Vårdkontakt via internet är en positiv innovation som förbättrar bristande tillgänglighet i primärvården. Avgörande för att få ta del av fördelarna med digital vård utan att kostnaderna…
Mounir Karadja och Erik Prawitz
Vi undersöker effekterna av den omfattande historiska utvandringen från Sverige på svenska hemorters politiska utveckling. Emigrationen påverkade deltagandet i den begynnande arbetarrörelsen positivt. Hemkommuner med…
Jens Josephson och Joel Shapiro
Kreditvärderingsinstitut bistår ofta utgivare av avancerade finansiella instrument med såväl utformning som kreditvärdering. Denna uppsats analyserar under vilka förutsättningar detta kan leda till…
Mats Hammarstedt och Chizheng Miao
Företagare födda i länder utanför Europa anställer oftare än andra företagare personer födda i länder utanför Europa samt nyanlända. Företagande bland utrikes födda spelar därför…
Andreas Bergh och Günther Fink
Afrikanska länder som varit koloniserade av Frankrike har haft en sämre ekonomisk utveckling än länder som hade Storbritannien som kolonialmakt. Vi visar att klyftan mellan de två grupperna av tidigare kolonier blivit större…
Olle Folke, Johanna Rickne och Daniel M. Smith
Vi undersöker familjeband mellan politiker med fokus på jämförelser mellan kvinnor och män. Kvinnliga politiker har i högre grad än manliga familjeband till tidigare politiker, och deras seniora släktingar är…
Ali Ahmed och Mats Hammarstedt
Studenter som deltog i ett experiment var lika positiva till en etablering av en foodtruck oavsett om den var ägd av en person med arabiskt eller svenskt namn. Resultaten visar att egenföretagare med ursprung i Mellanöstern inte…
Martin Falk och Roger Svensson
Offentliga aktörer delfinansierar ofta FoU-projekt i näringslivet i syfte att höja välståndet genom spridningseffekter, s k kunskapsspillovers. Vi finner att projektspecifika faktorer är viktigare än…
Martin Olsson och Joacim Tåg
Vi studerar hur riskkapitalinvesteringar påverkar anställdas karriärer. Investeringar gjorda av utländska riskkapitalbolag påverkar inte anställdas karriärer, men det gör investeringar av inhemska bolag. Dessa…
Lina Aldén och Mats Hammarstedt
Vi visar att äldre egenföretagare har högre upplevd livskvalitet än löneanställda och de som har lämnat arbetsmarknaden. Dessa egenföretagare är mer nöjda med sina jobb än löneanställda.…
Magnus Henrekson och Johan Wennström
Den svenska skolan har allvarliga problem: sjunkande kunskaper, betygsinflation, ökad psykisk ohälsa och lärarbrist. Grundorsaken är den läroplan som avvisar ämneskunskaper, ger elever för stort ansvar och försvagar…
Shon Ferguson och Johan Gars
I denna studie undersöks hur mycket internationell handel jämnar ut volatiliteten i global livsmedelsproduktion. Vi finner att hälften av minskad produktion i ett givet land kompenseras av internationell handel. Dessutom finner vi stora…
Joakim Jansson och Björn Tyrefors
Vi finner att införandet av anonymt rättade tentamina vid Stockholms universitet ledde till att kvinnors betyg ökade jämfört med mäns. Slumpmässig tilldelning av tentamensfrågor till rättande lärare…
Christian Bjørnskov, Andreas Freytag och Jerg Gutmann
Media har i allmänhet större frihet i demokratier än i diktaturer. Hur tryckfriheten påverkas av statskupper som hotar en befintlig regering är emellertid oklart. Denna studie undersöker därför hur statskupper…
Shon Ferguson och Magnus Henrekson
Born globals är företag som är exportorienterade redan från start. Många av de mest framgångsrika born globals tillhör databranschen. Vår studie visar att born globals inom databehandlingsbranschen växer…
Martin Fischer, Martin Karlsson, Therese Nilsson och Nina Schwarz
Tid i skolan antas vara viktigt för skolresultat och arbetsmarknadsutfall senare i livet. Vi analyserar effekterna av två historiska reformer där svenska kommuner förlängde terminerna och utökade den obligatoriska folkskolan…
Niklas Elert och Magnus Henrekson
Denna uppsats diskuterar hur den s.k. österrikiska ekonomiska skolan kan bli mer konkret och policyrelevant. Detta kan åstadkommas genom att fokusera på vilka färdigheter som måste kombineras för att kunskap ska resultera…
W. Mark Brown, Shon Ferguson och Crina Viju
1995 avskaffade den kanadensiska staten subventioner för export med järnväg av jordbruksprodukter. Reformen ledde till en ökad konkurrens, där bönder fick mindre betalt för sina produkter. Denna studie visar att…
Erik Lindqvist, Robert Östling och David Cesarini
Vi undersöker effekten av att vinna på lotteri på olika mått av livstillfredställelse. Lotterivinnare är mer nöjda med livet även ett decennium efter att de vunnit. Däremot finner vi ingen statistiskt…
Louise Johannesson
Världshandelsorganisationen (WTO) har i dag det mest aktiva forumet för tvistlösning inom internationell handel. Dock har framgången medfört längre handläggningstider av dispyter. Tvistlösningsmekanismen skulle…
Lars Persson och Thomas Seiler
I denna studie visar vi att osäkerhet och optimism karakteriserar expansiva entreprenörsföretag. Dessa företags optimism kan effektivisera strukturomvandlingar då de bättre kan stå emot etablerade företags…
Jonas Vlachos
Svensk skola är marknadsorienterad samtidigt som resultatuppföljningen är tillitsbaserad. Denna studie finner att fristående grundskolor sätter högre betyg än kommunala givet elevernas kunskapsnivå. Ett par av…
Michael Anyadike-Danes, Carl Magnus Bjuggren, Michel Dumont, Sandra Gottschalk, Werner Hölzl, Dan Johansson, Mika Maliranta, Anja Myrann, Kristian Nielsen och Guanyu Zheng
Denna studie utvecklar en metod för att mäta snabbväxande företags bidrag till sysselsättningstillväxten. Vi använder registerdata över samtliga företag i nio olika länder. Resultaten visar att andelen…
Mathias Ekström
I ett fältexperiment i samband med en insamlingsaktion finner jag att valet av mittenalternativ bland de förtryckta donationsförslagen påverkar hur mycket folk väljer att donera. När inget mittenalternativ ges, finner folk…
Björn Bartling, Alexander W. Cappelen, Mathias Ekström, Erik Ø. Sørensen och Bertil Tungodden
Vi studerar preferenser för omfördelning när inkomsten genererats i en ”vinnaren-tar-allt”-marknad. Gemene man finner för det mesta den initiala inkomstfördelningen rättvis och ger därför all inkomst…
Mats A. Bergman, Henrik Jordahl and Sofia Lundberg
Sedan 2009 har allt fler svenska kommuner infört valfrihetssystem inom hemtjänsten. Vi undersöker valfrihetens effekter på brukarnas nöjdhet genom att följa de äldres svar i Socialstyrelsens årliga…
Henrik Jordahl and Lovisa Persson
I omsorgsyrken är det svårt att öka produktiviteten utan att tjänsternas kvalitet blir lidande. Trots det visar nya data från digitala arbetstidsloggar på stor variation mellan olika hemtjänstgruppers produktivitet…
Mohammad Reza Hesamzadeh, Pär Holmberg and Mahir Sarfati
Europas elmarknader tillämpar zonprissättning. Som en följd av detta sätts priset på ett vis på spotmarknaden och på ett annat vis när elen levereras. Strategiska aktörer kan utnyttja denna prisskillnad,…
Shon Ferguson, Magnus Henrekson och Louise Johannesson
Så kallade born globals är företag som är exportorienterade redan från start. Dessa företag har lyfts fram av regeringen i diskussionen om hur svenska företag ska kunna bli mer internationellt konkurrenskraftiga.…
Keith Ruddell
Flaskhalsar i elnätet splittrar upp elmarknaden i flera områden med olika priser. Denna uppsats analyserar konkurrensen på en elmarknad med finansiella kontrakt som gör att aktörer kan säkra sig mot prisskillnader. Med…
Keith Ruddell
Flaskhalsar i elnätet kan leda till lokalt höjda elpriser men även till att konkurrensen försvagas då elmarknaden splittras upp. Denna uppsats analyserar konkurrensen på en elmarknad med flaskhalsar. Med simuleringar…
Wolfgang Gick och Alex Weissensteiner
Finansiella analytiker som ger råd åt investerare är ofta för optimistiska i sina prognoser över framtida avkastning, vilket kan leda till systematiskt suboptimala investeringar. Denna uppsats utvecklar en teoretisk modell…
Niclas Berggren, Andreas Bergh, Christian Bjørnskov and Shiori Tanaka
Europa har många invandrare från olika länder. Vi studerar hur deras tillfredsställelse med livet beror på varifrån de kommer och vart de flyttar. För vissa bestäms livstillfredsställelsen helt av det nya…
Andreas Bergh och Philipp C. Wichardt
Människors vilja att dela med sig kan ha överskattats i tidigare forskning. I experiment där försökspersoner får ge bort pengar till anonyma personer har små förändringar i hur situationen beskrivs stor…
Per Skedinger
Denna uppsats belyser utvecklingen av atypiska anställningsformer i Sverige och hur de fungerar. För både inrikes och utrikes födda analyseras hur anknytningsgraden till arbetsmarknaden påverkas av att hänsyn tas till…
Claire Economidou, Luca Grilli, Magnus Henrekson och Mark Sanders
Ökad innovationsförmåga och mer entreprenörskapsaktivitet är viktiga förutsättningar för att stärka EU:s ekonomier. Detta kräver institutionella reformer över ett brett spektrum. Denna essä…
Selin Dilli, Niklas Elert och Andrea M. Herrmann
I uppsatsen undersöker vi hur samspelet mellan nationella institutioner påverkar entreprenörskap. I en analys av 21 utvecklade länder finner vi fyra tydliga landkluster, vart och ett med ett distinkt knippe av samverkande…
Martin Olsson och Joacim Tåg
I denna studie visar vi att privatiseringar i Sverige har lett till högre arbetslöshet, speciellt för personer med utsatt position på arbetsmarknaden. Beslutsfattare bör undvika privatiseringar under lågkonjunkturer –…
Carl Magnus Bjuggren och Magnus Henrekson
Denna studie visar att egenföretagande utgör ett alternativ för kvinnor att stanna kvar på arbetsmarknaden samtidigt som de har kontroll över sitt arbetsschema och sin fritid. Genom att kvarstå på arbetsmarknaden…
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Joacim Tåg
I denna studie visar vi att hotet om uppköp från ett riskkapitalbolag kan frambringa företagsförvärv av etablerade företag som annars inte skulle ha skett. Dessa företagsförvärv höjer konsumentnyttan i…
Marco Di Maggio, Amir Kermani och Kaveh Majlesi
Denna studie undersöker hur avkastning på börsen påverkar hushållens konsumtion. Vi utnyttjar data över de svenska hushållens aktieinnehav och finner att den marginella utgiftsbenägenheten av…
Niclas Berggren och Christian Bjørnskov
Vissa hävdar att politiker genomför marknadsliberala reformer vid kriser för att ”köra över” folket. Vi finner dock att reformer som minskar statens storlek, stärker rättsstaten, ökar den ekonomiska…
Emanuele Colonnelli, Joacim Tåg, Michael Webb och Stefanie Wolter
Denna studie dokumenterar samband mellan företagets storlek och lön i Sverige, Brasilien, Storbritannien och Tyskland samt hur dessa samband har utvecklats över tid. Vi finner ett positivt samband mellan lön och företagsstorlek…