Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Policyseminarium: Sveriges omställningsförmåga i kristider – från skyddsnätsekonomi till studsmatteekonomi

Sverige har klarat ekonomiska kriser väl under de två senaste decennierna, visar ny forskning från IFN. Detta tack vare att en rad effektivitetsbaserade strukturreformer under slutet av 1980- och början av 1990-talet förbättrade den svenska företagsdynamiken och de svenska företagens omställningsförmåga.

fredag
03 december
Tid
08:00 (registrering) – 10:00
Plats
IVA konferenscenter, Wenströmsalen, Grev Turegatan 16, Stockholm, eller digitalt via Zoom

Men kan Sverige fortsätta vara Europas Silicon Valley eller krävs nya reformer och nya affärsmodeller för att klara av framtida kriser och driva en hållbar strukturomvandling i tider av pandemier och klimatomställning?

Välkommen till ett policyseminarium där Lars Persson, professor i nationalekonomi och vice vd för IFN, presenterar aktuell forskning om frågan.

Efter presentationen följer ett panelsamtal om hur väl rustad den svenska ekonomin är för att möta framtida kriser:

– Vad krävs för att det svenska näringslivet ska klara en hållbar strukturomvandling i den nya ekonomin?

– Vilken roll spelar etablerade företag, nya företag och så kallade compounders, serieförvärvare, för effektiviteten i strukturomvandlingen?

Läs mer om studsmatteekonomi här

Medverkande:

Lars Persson, professor i nationalekonomi och vice vd IFN

Erika Färnstrand Damsgaard, forskningschef Konjunkturinstitutet

Annika Winsth, chefekonom Nordea

Johan Steene, vd Teqnion

Moderator: Eva Malm Öhrström, kommunikationschef IFN

För fysiskt deltagande har vi ett begränsat antal platser om 70, varför först till kvarn-principen gäller. Du som deltar digitalt får ett mejl med inloggningsuppgifter i god dit före seminariet. Du kan ställa skriftliga frågor under seminariet.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ber dig med förkylningssymtom att stanna hemma och delta i seminariet digitalt.

Seminariet är kostnadsfritt men vid eventuell avanmälan efter 25 november tillkommer en administrativ avgift om 200 kr.

Frågor besvaras av kommunikationschef Eva Malm Öhrström, eva.malmohrstrom@ifn.se. Vid anmälningsfrågor, vänligen kontakta Elisabeth Gustafsson, elisabeth.gustafsson@ifn.se

Anmäl dig här för att delta

 

Policyseminarium

IFN anordnar även seminarier för allmänheten. Ämnen för dessa är hämtade från IFN:s forskning. Publiken utgörs till stor del av ledande beslutsfattare, experter och opinionsbildare.