This Website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more

Policy Paper No. 71

Invandringen och Sveriges resultatfall i Pisa

Policy Paper
Reference
Heller Sahlgren, Gabriel (2015). “Invandringen och Sveriges resultatfall i Pisa”. IFN Policy Paper No. 71. Stockholm: Research Institute of Industrial Economics (IFN).

Author
Gabriel Heller Sahlgren

Sveriges resultat i OECD:s Pisaundersökning har fallit kraftigt sedan mätningen påbörjades i början på 2000-talet. Samtidigt har elevsammansättningen förändrats i form av att andelen elever med svenskt ursprung har minskat. Eftersom denna grupp i genomsnitt presterar bättre än övriga elever kan den förändrade elevsammansättningen rent mekaniskt ha bidragit till resultatförsämringarna.

Den här rapporten visar att 29 procent av den genomsnittliga resultatförsämringen mellan 2000 och 2012 mekaniskt förklaras av förändrad elevsammansättning. Av detta förklaras 11 procent direkt av att andelen elever med svenskt ursprung har minskat över tid, medan resterande 18 procent förklaras av att resultaten bland övriga elever föll relativt kraftigare än de med svenskt ursprung. Förklaringsvärdet av förändrad elevsammansättning är högst i naturvetenskap och lägst i matematik.

Många andra faktorer har förts fram som förklaringar till de fallande resultaten i Pisa, men det är svårt att analysera i vilken utsträckning dessa faktiskt har bidragit. Hittills är förändrad elevsammansättning den enda faktorn som vi med säkerhet vet delvis förklarar resultatförsämringarna.