Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”Dagens regler gynnar väderberoende elproduktion”

Thomas Tangerås, IFN, skriver en replik på en debattartikel om elproduktion  i Dagens Nyheter.

"I en artikel på DN Debatt kritiserar Filip Johnsson, Lisa Göransson, Tomas Kåberger och Anders Wijkman den politiska högerns förslag till en ny energipolitik som särskilt ska främja ny kärnkraft. Artikelförfattarna oroar sig för att viktiga investeringar i förnybar elproduktion kan trängas undan. De lyfter fram betydelsen av ”teknikneutrala, stabila och långsiktiga spelregler” för att motverka snedvridningar av elsystemet.

Teknikneutralitet är en viktig egenskap vid en välfungerande elförsörjning som sällan ges djupare innehåll i debatten. Innebörden av begreppet är att ingen särskild produktion eller förbrukning ska gynnas eller missgynnas av reglerna som omger marknaden.

Alla anläggningar som bär sina samhällsekonomiska värden och kostnader ska tillåtas om de är lönsamma på marknaden. Inga anläggningar ska heller göra övervinster till följd av särskilt gynnsamma regler. Dessa principer gäller såväl kärnkraft som vindkraft, eller gas- och kolkraft."

Läs vidare