Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Miljardregn sågas: ”Delar inte bilden”

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, omnämns i Svenska Dagbladet.

"I vinter väntas elpriserna bli dubbelt så höga som den förra vintern, och partierna har presenterat förslag efter förslag för att möta energikrisen. Flera av åtgärderna går ut på att sänka momsen och skatten på el för miljardbelopp, medan regeringen och Moderaterna föreslagit ett högkostnadsskydd där konsumenterna ersätts för de ökade kostnaderna.

Nationalekonomerna Lars Calmfors och John Hassler är mycket kritiska mot förslagen om subventioner och sänkta skatter. De menar att det går emot grundläggande ekonomiska principer att möta en utbudsbrist med sänkta kostnader, och att miljardregnet kan leda till ytterligare ökad inflation.

Finansminister Mikael Damberg (S) håller inte med om kritiken.

– Ett högkostnadsskydd behövs för att företag och hushåll ska känna trygghet. Jag delar inte deras bild. Jag tycker att det här är en välavvägd åtgärd. Jag noterar att det nyligen skrevs en artikel från ett antal elforskare som förespråkar i princip en liknande modell, säger han, och syftar på en debattartikel i fredagens SvD."

Läs mer