Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN har erhållit anslag för projektet "Kärnkraftens möjligheter att bidra till ett hållbart och robust energisystem"

2 maj 2024

IFN har från Energimyndigheten erhållit anslag om ca 3,9 miljoner kr för forskningsprojektet "Kärnkraftens möjligheter att bidra till ett hållbart och robust energisystem". Huvudansvarig forskare på IFN är Erik Lundin. Thomas Tangerås, IFN, är medsökande.

Ansökan har behandlats inom ramen för utlysningen "Bidra till utvecklingen av framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning" inom programmet Framtidens elsystem och har bedömts av experter i programmets bedömargrupp som agerar rådgivande till Energimyndigheten.

Förutsättningarna för kärnkraft har förändrats kraftigt i Sverige det senaste årtiondet. En avgörande orsak till det ökande intresset för kärnkraft är den kraftiga efterfrågeökning av fossilfri elproduktion som förväntas. Projektet undersöker kärnkraftens roll i ett energisäkert och fossilfritt samhälle och utvärderar olika scenarion där svensk energi, industri och ekonomi ingår. Dels görs en övergripande del som ska beskriva helheten för hållbar kärnkraft och potentiella målkonflikter i energisystemet. Dels har projektet tre fokusområden som ofta lyfts fram som de mer kritiska och därför kommer att studeras mer ingående:

  • Geopolitiska konflikter – där energikris och krig på kort tid ritat om förutsättningarna
  • Tidsperspektiv – långa ledtider påverkar kärnkraftens roll i energiomställningen
  • Finansiering – osäkerhet i omvärlden och marknadens uppbyggnad påverkar omställningstakten.

Ett forum för energisystemanalys för att bättre kunna kvantifiera olika scenarier etableras.