Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN ledande i forskning om ekonomisk frihet

3 maj 2024

I en ny kartläggning av forskningen om ekonomisk frihet framkommer att IFN är ett av världens mest framstående forskningscentra på detta område. Det är främst IFN-forskarna Andreas Bergh och Niclas Berggren, liksom den till IFN affilierade danske forskaren Christian Bjørnskov, som har studerat hur graden av marknadsekonomi förklarar olika viktiga utfall. 

I sin forskning har de bland annat funnit att mer ekonomisk frihet är gynnsamt för tillit mellan människor, ekonomisk tillväxt, tolerans och inkomstjämlikhet.

– Det är ett gott betyg på IFN som forskningsmiljö att denna typ av institutionella forskning har kunnat skapas, säger Niclas Berggren. Den tar sig an stora och viktiga policyfrågor, av avgörande betydelse för hur våra samhällen fungerar.

Berggren är också redaktör för den just publicerade Handbook of Research on Economic Freedom. Där presenteras forskningsöversikter som klargör betydelsen av marknadsekonomi och ett starkt, oberoende rättsväsende.