Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny bok: The Borders of the European Union in a Conflictual World

3 maj 2024

I denna open-access-bok undersöker Lars Oxelheim, en av bokens redaktörer, tillsammans med bl.a. Fredrik Sjöholm, båda IFN, konsekvenserna för EU av en radikalt förändrad internationell kontext som kännetecknas av systemisk rivalitet, konkurrens om normer och regleringar och växande strategiska spänningar.

Boken inleds med en genomgång av gränsernas utveckling genom Europas historia. Den moderna uppfattningen om gränser som skiljelinjer är ett ganska nytt fenomen och utgör något av en paradox i ett historiskt perspektiv. Den utvecklades när politiska ordningar började använda gränser för att tydliggöra sin makt. I den andan var den moderna nationalstaten baserad på kontroll över ett specifikt territorium vars politiska system, rikedom och kultur måste försvaras mot fiender, ofta på bekostnad av fredliga mellanstatliga förbindelser i Europa.

Efter andra världskriget fortsatte den europeiska integrationen i syfte att bilda en politisk union som utmanade den traditionella uppfattningen om gränser, eftersom de ekonomiska, politiska och sociala gränserna mellan EU:s medlemsstater gradvis suddats ut. I samband med detta ökade dock gränserna som demarkationslinjer mot länder som (ännu) inte var medlemmar i unionen.

Följaktligen har EU befunnit sig i en nästan konstant utvidgningsfas sedan starten, och ökat antalet medlemmar från sex till 28 och sedan 27, på grund av Brexit och där en utvidgning med 10 nya stater nu ligger i korten. Det inledande kapitlet följs av kapitel om olika perspektiv på gränser i det samtida Europa och avslutas med ett uppsummering.

Läs mer.