Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN – en viktig byggsten

Sverige har, precis som många av Europas andra länder, påtagliga problem. Eller ”utmaningar” som det i positiv bemärkelse brukar kallas.

KONKURRENSKRAFT, GEOPOLITISKA KONFLIKTER, krig i närområdet, klimat, politisk polarisering, kriminalitet, bristfällig integration, kompetensbrist, kris när det gäller infrastruktur.

Alla områden ovan påverkar näringslivets betingelser. Men lösningsförslagens kvalitet och utformning avgör hur. Nedan finns några kritiska exempel på där vi måste sluta spänna vagnen för hästen om meningsfulla lösningar ska vara nåbara.

  • Elektrifiering av transporter och viktiga industrisektorer förutsätter tillgång på effekt samt infrastruktur. Fler resenärer och godstransporter via tåg och järnväg förutsätter underhåll och kapacitetsutbyggnad av bannätet.
  • Ökad självförsörjning av, och för, energiomställningen kritiska mineraler förutsätter tillståndsprocesser som inte pågår i decennier.
  • Hög kvalitet i utbildningssystemet förutsätter ordning och reda i skolan, samt de befogenheter för skolledning och lärare som krävs för högt ställda krav.

Listan kan göras betydligt längre på samhällsområden där ett genomtänkt helhetsperspektiv efterlyses och är eftersträvansvärt. Där politiken måste lyfta blicken över högljudda och röststarka intressegruppers krav på finslipning av välfärdssystemen till förmån för långsiktigt nödvändiga investeringar i avgörande samhällsinfrastruktur, materiell och immateriell.

Det är en grannlaga policyuppgift att lyckas manövrera i dagens politiska landskap och då är forskning och faktaunderlag av hög kvalitet från oberoende samhällsvetenskapliga aktörer som IFN en viktig byggsten. En viktig byggsten för utvecklingen av det svenska näringslivet. En nödvändig byggsten för att ta verklighetsanpassade, politiska beslut. En oumbärlig byggsten för ett framgångsrikt Sverige.

STAFFAN BOHMAN,
STYRELSEORDFÖRANDE, IFN