Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Europas ekonomi ur balans

Bok
Referens
Industriens Utredningsinstitut (1948). Europas ekonomi ur balans. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Industriens Utredningsinstitut

Förenade Nationerna har upprättat en särskild ekonomisk kommission för Europa. Inom denna har organiserats en omfattande avdelning för forskning och planläggning under ledning av den engelske nationalekonomen Nicholas Kaldar. Den rapport om Europas ekonomiska läge som utarbetats inom denna avdelning och som publicerades av kommissionen i april detta år väckte stor uppmärksamhet i hela världspressen. I denna rapport har samlats en stor mängd väsentliga data, som kasta nytt ljus över Europas nuvarande kristillstånd. Av särskilt intresse är den mycket ingående analys som ägnas problemet hur de europeiska ländernas utrikeshandel råkat ur balans. Rapporten ger icke endast en analys av utvecklingen utan utmynnar även i vissa antydningar av de möjligheter som erbjuda sig för att åter skapa balans i Europas ekonomi.

Europas öde angår oss mera än vad vi kanske i allmänhet gjort klart för oss. Om Europa icke återvinner sin ekonomiska balans, uppstå stora svårigheter även för vårt land att återvinna balansen i sin ekonomi. Industriens Utredningsinstitut har ansett det vara av betydelse att sprida kännedom om dessa förhållanden och har därför i denna småskrift sammanfattat de viktigaste delarna av Europakommissionens rapport till tjänst för den svenska industrien samt för den ekonomiskt intresserade allmänheten.