Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Modell och observationer. En studie av empirisk anknytning och aggregation för en linjär produktionsmodell

Bok
Referens
Höglund, Bengt (1966). Modell och observationer. En studie av empirisk anknytning och aggregation för en linjär produktionsmodell. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Bengt Höglund

Det arbete som redovisas i denna bok påbörjades under min medverkan i den svenska input-output-undersökningen 1957-1962. Efter input-output-undersökningens avslutning fortsattes det vid Industriens Utredningsinstitut, och sedan jag sommaren 1963 tillträtt en befattning vid Lunds universitet vidarefördes det och avslutades vid Nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet. Arbetet som således varit förlagt till olika institutioner, har ingått som ett led i Industriens Utredningsinstituts studier av de grundläggande sammanhangen inom näringslivet.

Verksamheten inom input-output-undersökningen gav ständigt anledning att ta ställning till problem som uppstår då en preciserad förbindelse etableras mellan en teoretisk modell och observationer över det faktiska ekonomiska skeendet. Det är problem av detta slag som bildar utgångspunkt för denna studie. En stor del av den gäller aggregation inom en produktionsmodell, eftersom genomförandet av den nyss beskrivna förbindelsen leder till en aggregation av varor och produktionsprocesser.