Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Svenska industriföretag inför EG 1992 – förväntningar och planer

Bok
Referens
Braunerhjelm, Pontus (1990). Svenska industriföretag inför EG 1992 – förväntningar och planer. Stockholm: IUI och Överstyrelsen för civil beredskap.

Författare
Pontus Braunerhjelm

EG 1992 har starkt påverkat företagens förväntningar och planer om den framtida lokaliseringen av produktionen. Denna studie baseras på en omfattande enkät. samt intervjuer med 40 stora svenska industriföretag. Eftersom förväntningar omedelbart inverkar på investeringsbesluten har särskild uppmärksamhet ägnats osäkerheten angående Sveriges framtida associering.

De stora internationella företagen kan vidta de dispositioner som behövs för att göra sig mer eller mindre oberoende av den inhemska svenska ekonomiska situationen. För underleverantörerna är det svårare att anpassa sig till de förändrade marknadsbetingelser som kan uppstå. De små och medelstora företag som huvudsakligen producerar för hemmamarknaden befinner sig i en liknande situation. Utifrån företagens planer diskuteras hur den svenska industristrukturen kan komma att utvecklas under 9D-talet. samt vilken effekt olika associeringsformer gentemot EG kan få. Ett speciellt syfte har varit att få ett bättre grepp om hur EG 1992 kan komma att påverka den inhemska försörjningsförmågan av vissa strategiska produkter.