Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Webbinarium: Från brunt till grönt

I en första rapport, ”Från brunt till grönt”, undersöker bland annat Magnus Henrekson, forskare vid IFN, klimatneutrala tekniker inom stålindustrin.

onsdag
08 november
Tid
10:00- 11:30
Plats
Zoom

EU och flera andra länder har åtagit sig att vara klimatneutrala senast 2050, vilket tillsammans med Parisavtalet skapar tryck för övergång till klimatneutrala tekniker. Stålindustrin, som ansvarar för 7–8% av de globala CO2-utsläppen, investerar nu i innovativa tekniker för att minska utsläppen.

I Sverige, där målen är ännu mer ambitiösa än EU, planerar företagen att göra hela värdekedjan från gruva till stål fossilfri genom att använda fossilfri el. SSAB, LKAB och H2 Green Steel satsar på produktion av fossilfritt stål i Norrland genom att använda tekniker som järnsvampproduktion med hjälp av vätgas och ljusbågsugnar.

Vad kommer dessa satsningar att ge för resultat? Är de lönsamma? Vilka risker finns?

Lyssna till rapportförfattarna  Magnus Henrekson, forskare vid IFN, och David Sundén när de tillsammans presenterar och diskuterar rapportens resultat.

Anmäl dig här.

Extern aktivitet

Samarbete är en självklarhet för IFN som forskningsinstitution. Forskarna undervisar vid olika universitet, är talare vid externa konferenser och paneldeltagare vid diskussioner, etc. Här listas de närmaste månadernas inplanerade externa aktiviteter.