Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vem är Jonathan Olausson Toft

Jonathan Olausson Toft är en kille från Alingsås som studerat både statsvetenskap och nationalekonomi vid Göteborgs universitet. Efter att ha fullföljt sin kandidatexamen insåg Jonathan att han ville fortsätta inom just nationalekonomi, men eftersom möjligheterna kändes begränsade på västkusten valde han att söka sin masterutbildning i Stockholm.

- Göteborg är fantastiskt, men en industristad. Jag ville läsa mer nationalekonomi, gå en masterutbildning och skapa mig de bästa förutsättningarna. Eftersom de flesta, för mig, intressanta forskningsinstitut ligger i Stockholm var det både en nödvändighet och en självklarhet att flytta hit.

Varför IFN var ett självklart val

- Under åren jag studerat har jag ju både sett och hört om många forskare från IFN på TV, i radio, i poddar och så mycket mer. När jag såg tjänsten som sommarassistent och läste arbetsbeskrivningen kändes det precis som det som jag vill arbeta med – att få bidra, och vara en del av, högkvalitativ forskning.

Hur länge är du här?

- Jag ska vara här i sex veckor, och har strax fullgjort tre.

Vad har du gjort när du varit här?

Jonathan har främst arbetat med IFN:s forskare Fredrik Heyman, och då med projekt som berör AI.

- Det är främst två projekt som jag jobbar med, ett om hur exponerade svenska yrken är för AI och ett om hur immateriella tillgångar spelar in när man räknar på produktivitet. Exempelvis har jag fått översätta yrkeskoder. I USA har man en yrkeskod för ett yrke, men att denna kod kanske motsvarar flera olika svenska yrkeskoder. Mitt jobb har därför varit att pussla ihop dessa så att de amerikanska måtten även kan användas på svensk data.

Hur har din upplevelse varit?

- Jag har en bra upplevelse och fått bekräftat allt som jag läst om IFN. Här bedrivs relevant forskning, som är aktuell både för samhället i allmänhet och näringslivet i synnerhet. Mina projekt om AI och immateriella tillgångar har varit utmärkta exempel på denna forskningsrelevans.

Vad är det bästa med den här tiden?

- Att man får en inblick i hur forskning går till och att man få se allt bakom kulisserna. Nu vet jag verkligen hur mycket jobb som ligger bakom, och hur mycket tid som krävs, för att få en artikel publicerad. Det har även gjort mig säkrare på att jag gjort rätt karriärsval. Sedan, att det är riktigt trevliga kollegor och att det finns ett pingisbord i källaren – det är en ruskigt bra bonus.

Vilka förbättringspotential finns?

- Kanske att det ibland hade uppskattats med ännu tydligare instruktioner, typ en punktlista. Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja och exakt vad man ska göra, men det är inte alltid forskaren har all information heller för att veta vad som ska göras. Ofta går det dock att diskutera sig fram till ett bra upplägg, och det blir alltid bra i slutändan ändå.

Rekommenderar du IFN för andra?

- Skulle absolut rekommendera IFN, att vara sommarassistenter ger dig en ovärderlig inblick, och jag kan tänka mig att söka en tjänst som forskningsassistent i framtiden.