Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Nyheter

Filtrera
Senaste nyheterna
1 2 3 4 5 Nästa
23 april 2024

Hur påverkas näringslivet av generativ AI?

I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckling. Det finns en enorm potential vad gäller produktivitetsvinster bara av att utnyttja de teknologier vi har redan i dag menar Malin Gardberg, forskare hos IFN och ansvarig forskare för policyseminariet Hur påverkas näringslivet av generativ AI? den 23e april.

11 april 2024

Andreas Bergh får Utmärkelsen till mänsklig blomstring 2024

Andreas Bergh, välfärdsforskare på IFN tilldelas Utmärkelsen till mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Han får det för sin unika kombination av genuint relevant samhällsvetenskaplig forskning, med verksamhet inom breda samhällsfält (såväl politiken som civilsamhället) och hans osedvanligt starka engagemang för att förbättra samhällsdebatten i viktiga frågor.

28 mars 2024

IFN-forskare erhåller finansiering från Familjen Kamprads stiftelse

Vi är stolta över att Familjen Kamprads stiftelse valt att stödja två nya forskningsprojekt på IFN. Projekten ska fokusera på vilken regional påverkan som fås av stora omvärldschocker samt av omfattande politiska reformer. Forskningen leds av professor Lars Persson respektive professor Daniel Waldenström.

26 mars 2024

Sveriges energisystem – inriktningen framåt

Den 25 mars arrangerade SNS ett avslutningsseminarium för projektet Framtidens energisystem. Från IFN har forskarna Pär Holmberg, Erik Lundin och Thomas Tangerås medverkat i projektet. 

14 mars 2024

Per Skedinger höll föredrag för Stockholm Zontaklubb VI

Det är väl belagt att kvinnor i genomsnitt vet mindre än män om ekonomi. Det har stor betydelse för jämställdheten mellan könen. Per Skedinger, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), höll den 13 mars ett anförande på detta tema för Stockholm Zontaklubb VI. 

8 mars 2024

Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?

Den 7 mars 2024 arrangerade IFN ett policyseminarium med titeln ”Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?”. På seminariet presenterades två studier från forskningsprojektet ”Tillitens kulturer och frihetens institutioner”, finansierat av John Templeton Foundation. Studierna har genomförts och presenterades av Niclas Berggren, docent i nationalekonomi vid IFN, och Christian Bjørnskov, professor i nationalekonomi vid Aarhus Universitet och affilierad till IFN.

20 februari 2024

Erik Lundin skriver ESO-rapport om fjärrvärme

I ett nytt ESO-projekt ska Erik Lundin undersöka om de ökade elpriserna har lett till omotiverade höjningar av priset på fjärrvärme. Syftet är att beskriva marknaden för fjärrvärme och undersöka hur fjärrvärmepriserna varierar med elpriserna, samt visa hur fjärrvärme regleras utomlands. 

7 februari 2024

Europaperspektiv 2024: Europeiska unionens djup och storlek i en tid av ofred

På ett seminarium den 7 februari presenterades 2024 års upplaga av boken Europaperspektiv, i år med undertiteln Europeiska unionens djup och storlek i en tid av ofred. I såväl boken som på seminariet diskuterade ledande forskare och experter hur EU ska hantera ett antal utmaningar som berör unionens djup och storlek. Redaktörer för Europaperspektiv 2024 är Björn Lundqvist (Stockholms universitet), Anna Michalski (Uppsala universitet) och Lars Oxelheim (IFN och Lunds universitet). Bland bokens författare märks bl.a. Pehr-Johan Norbäck, IFN.

1 2 3 4 5 Nästa