Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Offentligfinansiella mål och offentliga investeringar

13 februari 2024

Lars Calmfors medverkade på Fastighetsvärldens konferens Logistik och fastigheter 2024 i Eskilstuna den 7 februari 2024. Lars föreläste på temat Offentligfinansiella mål och offentliga investeringar.

Lars Calmfors talade om vikten av att revidera statens överskottsmål för att istället börja tänka sig ett underskottsmål, eller i alla fall ett balansmål för att kunna investera i offentlig sektor. Han menade att vi borde ersätta dagens överskottsmål med ett underskottsmål. Det skulle ge ett årligt budgetutrymme på cirka 50 miljarder kronor. Kvarstår nuvarande överskottsmål landar vi på en skuldkvot en bit under skuldankaret. Med ett permanent balansmål hamnar vi något över med ett permanent underskottsmål så kommer den långsiktiga kvoten ligga på runt 50 procent men det är fortfarande betydligt under EU-snittet.

Enligt honom är risken låg för en större finanskris liknande den på 90-talet och att det nu är gynnsamt att låna till offentlig sektor. – Vi brukar säga att det finns ingen gratislunch – men här gör det nog faktiskt det, sa han.

Seminariet Logistik & Fastigheter 2024 som FV arrangerade i Eskilstuna fokuserade på det segment som kanske bäst klarat sig i en turbulent tid. Men även i det här starka segmentet finns det utmaningar när kostnaderna ökar och köpkraften minskar. Frågan om vilka logistikfastigheter som står sig i framtiden är hetare än någonsin tidigare. På seminariet avhandlades allt från spekulationsbyggen, klimatåtgärder, offentliga investeringar till tillgång på både kompetens och energi.

Läs mer.