Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Konferens: Skatter och fördelningspolitik

12 juni 2023

IFN:s nya forskningsprogram "Skatter och samhälle" har anordnat en internationell konferens. Forskare från övriga nordiska länder och USA kom till Vaxholm för att presentera ny forskning om skatter och fördelningsfrågor.

I januari 2023 startade IFN forskningsprogrammet “Skatter och samhälle”. Detta forskningsprogram syftar till att öka kunskapen kring betydelsen av skatter i ekonomin och är en del av IFN Stockholm Conference series. 

Som ett led i lanseringen anordnades en tvådagarskonferens i Vaxholm utanför Stockholm. Konferensen samlade ett tjugotal forskare från ett flertal länder för att presentera och diskutera ny forskning.

Presentationerna innehöll både teoretisk och empirisk forskning och berörde en rad olika ämnen såsom migration och skatter, fastighetsskatt, samt global förmögenhetsfördelning.

Bakgrund:
Skatter finansierar offentlig välfärd och infrastruktur och de omfördelas mellan grupper i befolkningen. Samtidigt påverkar skatter både individer och företag i beslut kring investeringar, sparande, arbetsutbud samt utbildnings- och karriärval.

Fokus inom forskningsprogrammet ”Skatter och samhälle” kommer ligga på att studera betydelsen av skatter för näringslivets funktionssätt. Det kommer även genomföras studier kring hur skatter påverkar arbetstagares beteende och beslut.

Läs mer om programmet här.