Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomiska Samfundets Tidskrift

Lönespridning inom företag och produktivitet – en internationell forskningsöversikt

Artikel på svenska
Referens
Heyman, Fredrik (2012). ”Lönespridning inom företag och produktivitet – en internationell forskningsöversikt”. Ekonomiska Samfundets Tidskrift 65(1), 18–38.

Författare
Fredrik Heyman

I många länder har de senaste decennierna inneburit en tendens till ökade löneskillnader mellan anställda. Detta har lett fram till en omfattande litteratur som studerar hur företag och anställda påverkas av förändringar i lönestrukturen. En fråga som har studerats är hur den interna lönespridningen inom företags påverkar produktivitet och vinster. Eftersom någon konsensus inte kan hämtas från teoretiska modeller vad gäller sambandet mellan lönespridning och produktivitet blir det istället en empirisk fråga. Denna forskningsöversikt syftar till att presentera en översikt av just den empiriska litteraturen som finns inom området. Ett stort antal empiriska uppsatser för en rad olika länder presenterats i uppsatsen.