Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Optioner, beskattning och innovativt entreprenörskap

Artikel på svenska
Referens
Henrekson, Magnus och Tino Sanandaji (2012). ”Optioner, beskattning och innovativt entreprenörskap”. Ekonomisk Debatt 40(5), 30–43.

Författare
Magnus Henrekson, Tino Sanandaji

Finansiering av entreprenörsdrivna företag präglas av betydande transaktionsproblem. I den entreprenörssektor som växte fram i Silicon Valley utvecklades finansiella instrument för att lösa dessa problem. Nyckeln till framgång var komplexa kontrakt där utfallet med hjälp av optioner och aktiekonvertibler betingas på företagets utveckling. Detta har underlättats av att avkastningen på dessa instrument endast kapitalinkomstbeskattas i USA, f n med 15 procent. Optioner möjliggör samtidigt rekrytering av nyckelpersonal till nystartade företag. I svensk skattelagstiftning beskattas avkastningen på personaloptioner med en marginell skattesats på oftast 67 procent, vilket i praktiken omöjliggör användningen av optioner för att skapa komplexa avtal i entreprenörsdrivna företag.