Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Emigrationen till Amerika och den svenska arbetarrörelsen

Artikel på svenska
Referens
Karadja, Mounir och Erik Prawitz (2018). ”Emigrationen till Amerika och den svenska arbetarrörelsen”. Ekonomisk Debatt 46(8), 19–29.

Författare
Mounir Karadja, Erik Prawitz

Ungefär en fjärdedel av Sveriges befolkning emigrerade till USA från 1800- talets mitt fram till första världskriget. Denna studie undersöker massutvandringens politiska effekter på hemorterna. Vi använder detaljerade data över emigranter och jämför svenska kommuner med olika mycket utvandring. Genom att utnyttja oväntade frostchocker och närhet till emigrationshamnar skapar vi ett instrument för att predicera emigration. Resultaten visar att utvandringen ledde till ökat medlemskap i fackföreningar och socialdemokratiska arbetarepartiet. Vidare ökade benägenheten att strejka och rösta på vänsterpartier i riksdagsval. Vi finner även politiska förändringar i kommunerna, då emigrationsorter hade högre fattigvårdsutgifter och i större utsträckning bytte till representativ demokrati.