Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Vem publicerar i topp fem och vad betyder det för europeisk nationalekonomi?

Artikel på svenska
Referens
Ek, Simon och Magnus Henrekson (2019). ”Vem publicerar i topp fem och vad betyder det för europeisk nationalekonomi?”. Ekonomisk Debatt 47(5), 27–39.

Författare
Simon Ek, Magnus Henrekson

Vi studerar i vilken utsträckning nationalekonomer som publicerar i de fem högst rankade tidskrifterna (topp fem) gör detta återkommande och var de är verksamma. Andelen författare från USA och som redan publicerat i topp fem är hög, men har sjunkit de senaste decennierna. Nedgången förklaras främst av ökat samarbete mellan amerikanska och icke-amerikanska samt mellan tidigare publicerade och icke publicerade författare. Andelen artiklar enbart av icke-amerikanska förstagångsförfattare är däremot låg och har inte ökat. Med detta som bakgrund menar vi att europeiska universitet bör akta sig för att lägga alltför stor vikt vid topp fem-publiceringar. Annars riskeras mångfalden och samhällsrelevansen inom europeisk nationalekonomi.