Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ekonomisk Debatt

Ägarbeskattning, kontrollägande och marknadsnotering av svenska företag

Artikel på svenska
Referens
Henrekson, Magnus (2022). ”Ägarbeskattning, kontrollägande och marknadsnotering av svenska företag”. Ekonomisk Debatt 50(2), 58–70.

Författare
Magnus Henrekson

Antalet noterade företag har i Sverige, på tvärs mot den globala trenden, ökat kraftigt det senaste kvartsseklet. Samtidigt har familjestiftelsernas betydelse som kontrollägare minskat och ersatts av förmögna privatpersoner som äger kontrollposter via holdingbolag. I denna artikel identifieras ett troligt huvudskäl till denna omsvängning: den kraftiga förändringen av den relativa och absoluta beskattningen av olika typer av ägare och sänkningen och sedermera avskaffandet av arvs- och gåvoskatten, vilken tidigare förhindrade en generationell överföring av stora aktieinnehav. Den dramatiska nedgången i den reala beskattningen av individuellt aktieägande har också kraftigt stärkt incitamenten att bygga upp nya företagsförmögenheter.