Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

History of Prices and Wages in Medieval Sweden, Volume II – Database

Bok
Referens
Edvinsson, Rodney, Bo Franzén, Roger Svensson och Johan Söderberg (2023). History of Prices and Wages in Medieval Sweden, Volume II – Database. Stockholm: Svenska Numismatiska Föreningen.

Författare
Rodney Edvinsson, Bo Franzén, Roger Svensson, Johan Söderberg

Detta verk handlar om den ekonomiska förändringar i Sverige under hög- och senmedeltiden, en tid då landet gick från lokal självförsörjning till ökad specialisering och framväxande städer. Ökad specialisering i produktion krävde en ökad mängd transaktioner och handel på lokal, regional och internationell nivå och ett monetärt system som fungerade som transaktionsmedel, värdeenhet och en standard för krediter. Historiska dokument om transaktioner och priser kan visa vilka varor och tjänster som handlades till olika priser, men priser kan också signalera den relativa tillgängligheten eller bristen på vissa varor. Analysen i detta verk bygger på en enorm och unik medeltida databas av sådana svenska dokument om priser och löner under perioden 1268–1540.

I del I analyseras prisutvecklingen för de viktigaste medeltida varorna och tjänsterna statistiskt. Transaktionerna och priserna reflekterar 1) vilka varor och tjänster som genomgick omorganisering och teknisk utveckling i produktionen; 2) vilka varor som mötte ökad konkurrens lokalt och internationellt; och 3) hur handelssystemet och konsumtionsmönstren förändrades i det medeltida samhället. Särskilt fokuseras på inflation, relativa priser och prisvolatilitet. I del II presenteras hela databasen i tabellform, sorterad alfabetiskt och kronologiskt efter varor, tjänster, växelkurser och räntor.

Roger Svensson

+46 (0)8 665 4549
+46 (0)70 491 0166
roger.svensson@ifn.se