Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 783

The Organization of the Innovation Industry: Entrepreneurs, Venture Capitalists and Oligopolists

Working Paper
Referens
Norbäck, Pehr-Johan och Lars Persson (2009). ”The Organization of the Innovation Industry: Entrepreneurs, Venture Capitalists and Oligopolists”. IFN Working Paper nr 783. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson

I denna studie bygger vi upp en analysram där etablerade företag antingen kan överta nya uppfinningar från entreprenörer eller vänta och överta utvecklade uppfinningar från entreprenörsföretag som har fått stöd från riskkapitalister. Vi visar att riskkapitalstödda entreprenörsföretag kommer att överinvestera i produktutveckling jämfört med etablerade företag beroende på strategiska effekter på försäljningspriset. Detta i sin tur innebär att etablerade företag kommer att genomföra förebyggande uppköp av innovationer för att hindra överinvesteringar som skadar dem. Vi visar också att riskkapitalstödda entreprenörsföretag kan etablera sig på marknad om och endast om de har kostnadsfördelar.

Pehr-Johan Norbäck

+46 (0)8 665 4522
+46 (0)73 574 3379
pehr-johan.norback@ifn.se