Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Working Paper No. 805

Entrepreneurship, Wage Employment and Control in an Occupational Choice Framework

Entreprenörers större egenkontroll förklarar den högre avkastningen på utbildning

Working Paper
Referens
Douhan, Robin och Mirjam van Praag (2009). ”Entrepreneurship, Wage Employment and Control in an Occupational Choice Framework”. IFN Working Paper nr 805. Stockholm: Institutet för Näringslivsforskning.

Författare
Robin Douhan, Mirjam van Praag

Vi kombinerar två empiriska observationer i en allmän jämviktsmodell avseende val av sysselsättning. Den första observationen är att entreprenörer har större egen kontroll över användningen av och avkastningen på tillgångar – såsom humankapital – än vad anställda har. Den andra observationen är att empiriska studier visar att entreprenörer har högre avkastning på sitt humankapital än vad anställda har. Vi presenterar en intuitiv modell som visar hur mer kontroll (observation 1) kan förklara högre avkastning (observation 2). Modellens huvudresultat är att avkastningen på förmågor är högre i miljöer som kännetecknas av större egenkontroll. Detta utgör en teoretisk grund för den egenkontrollbaserade förklaringen till entreprenörers högre humankapitalavkastning.