This Website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more

Metallmanufakturindustrin – produktionsförutsättningar och specialisering i internationell jämförelse

Book
Reference
Ohlsson, Lennart (1973). Metallmanufakturindustrin – produktionsförutsättningar och specialisering i internationell jämförelse. Stockholm: IUI och Almqvist & Wiksell.

Author
Lennart Ohlsson

I denna studie som gjorts för den statliga metallmanufakturutredningen analyseras de svenska marknadsandelarna för olika manufakturprodukter i Sverige och utomlands. Andelarnas storlek och utveckling förklaras med hjälp av produktionsteknik och produkternas kvalitetsnivå samt vissa slag av handelshinder. Ett resultat som framkommer i utredningen är att de varugrupper som kräver en relativt hög andel yrkesarbetare och tekniker haft den mest förmånliga andelsutvecklingen. Men samtidigt är den svenska manufakturindustrin av historiska skäl förhållandevis svagt utvecklad inom dessa snabbt expanderande områden. För de varugrupper inom vilka vi haft en stark position på världsmarknaden har däremot konkurrensförutsättningarna försämrats.