This Website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more

Teknik och industristruktur – 70–talets ekonomiska kris i historisk belysning

Book
Reference
Carlsson, Bo, Erik Dahmén, Anders Grufman, Märtha Josefsson and Johan Örtengren (Eds.) (1979). Teknik och industristruktur – 70–talets ekonomiska kris i historisk belysning. Stockholm: IUI och IVA.

Editors
Bo Carlsson, Erik Dahmén, Anders Grufman, Märtha Josefsson, Johan Örtengren

Sveriges förhållandevis långsamma ekonomiska tillväxt under 1970-talet och den akuta kris vi upplevt under de senaste åren har rötter långt tillbaka i tiden. Situationen har dessutom förvärrats av kortsiktiga faktorer. Vad som hänt har likheter både med den svåra 20-talskrisen med dess krav på omfattande strukturell anpassning och med 30-talskrisen som i huvudsak berodde på en internationell lågkonjunktur. Ett nytt inslag är det skyddsnät av åtgärder som vidtagits av statsmakterna för att mildra krisens omedelbara verkningar.

Den historiska analysen syftar bland annat till att öka förståelsen av den ekonomiska politikens problem på kort och lång sikt. Det svenska näringslivets förmåga att med framgång utveckla och tillämpa ny teknik har spelat en avgörande roll för den mycket snabba industriella tillväxten sedan 1800-talets slut. Dessa frågor knyts samman med kraven på teknisk förändring och anpassningsförmåga.

Rapporten utgör resultatet av ett unikt samarbete mellan ingenjörer och ekonomer. Arbetet har utförts vid Industriens Utredningsinstitut (IUI) och ingår i studien om Sveriges tekniskt industriella kompetens som genomförs av ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Styrelsen för teknisk utveckling (STU).