This Website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more

Policy Paper No. 54

Optioner, beskattning och entreprenöriellt företagande

Policy Paper
Reference
Henrekson, Magnus and Tino Sanandaji (2012). “Optioner, beskattning och entreprenöriellt företagande”. IFN Policy Paper No. 54. Stockholm: Research Institute of Industrial Economics (IFN).

Authors
Magnus Henrekson, Tino Sanandaji

I den moderna entreprenörssektor som växt fram i USA sedan slutet av 1970-talet har finansiella instrument utvecklats för att lösa de transaktionsproblem som präglar finansieringen av entreprenörsdrivna företag, särskilt i den kunskapsintensiva sektorn där andra nyckelkompetenser är centrala. Nyckeln till framgång har varit att utveckla komplexa kontrakt, där utfallet med hjälp av optioner och aktiekonvertibler betingas på företagets utveckling.

Detta har blivit möjligt genom att avkastningen på dessa instrument endast kapitalinkomstbeskattas, f.n. med 15 procent. Optioner möjliggör även rekrytering av nyckelpersonal till nystartade företag med svagt eller negativt kassaflöde i tillväxtfasen.

I svensk skattelagstiftning beskattas avkastningen på personaloptioner i stället med en skattesats på 67 procent (i det lyckosamma fallet), vilket gjort att instrumentet inte kan användas för att skapa de avtal mellan entreprenörer, finansiärer och annan nyckelpersonal som visat sig så effektiva för att bygga nya företag i USA.