This Website uses cookies. By using this website you are agreeing to our use of cookies and to the terms and conditions listed in our data protection policy. Read more

Bostadsefterfrågans bestämningsfaktorer

Book
Reference
Eriksson, Göran and Gunnar Du Rietz (1969). Bostadsefterfrågans bestämningsfaktorer. Stockholm: IUI, EFI och Almqvist & Wiksell.

Authors
Göran Eriksson, Gunnar Du Rietz

Omfattningen och inriktningen av efterfrågan på bostäder i vårt land har under hela efterkrigstiden varit föremål för en intensiv debatt både bland politiker och ekonomer. Detta sammanhänger framför allt med de brist- och köproblem som förelegat. Förklaringarna till varför dessa förhållanden uppkommit har varit många. Oklarhet har särskilt förelegat om vilken betydelse inkomst och prisförändringar har på bostadsefterfrågan. I föreliggande studie har syftet varit att på grundval av ett nyinsamlat material kvantitativt uppskatta den inverkan förändringar i inkomster, hyror och olika demografiska förhållanden har på hushållens efterfrågan på bostadsutrymme, bostadskvalitet och bostadsvolym. Dessutom redovisas i undersökningen resultaten från vissa specialstudier beträffande omfattningen av överefterfrågan på bostäder (bostadsbristen) och de hyreshöjningar som skulle vara nödvändiga för att eliminera denna överefterfrågan.