Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Bostadsefterfrågans bestämningsfaktorer

Bok
Referens
Eriksson, Göran och Gunnar Du Rietz (1969). Bostadsefterfrågans bestämningsfaktorer. Stockholm: IUI, EFI och Almqvist & Wiksell.

Författare
Göran Eriksson, Gunnar Du Rietz

Omfattningen och inriktningen av efterfrågan på bostäder i vårt land har under hela efterkrigstiden varit föremål för en intensiv debatt både bland politiker och ekonomer. Detta sammanhänger framför allt med de brist- och köproblem som förelegat. Förklaringarna till varför dessa förhållanden uppkommit har varit många. Oklarhet har särskilt förelegat om vilken betydelse inkomst och prisförändringar har på bostadsefterfrågan. I föreliggande studie har syftet varit att på grundval av ett nyinsamlat material kvantitativt uppskatta den inverkan förändringar i inkomster, hyror och olika demografiska förhållanden har på hushållens efterfrågan på bostadsutrymme, bostadskvalitet och bostadsvolym. Dessutom redovisas i undersökningen resultaten från vissa specialstudier beträffande omfattningen av överefterfrågan på bostäder (bostadsbristen) och de hyreshöjningar som skulle vara nödvändiga för att eliminera denna överefterfrågan.