Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

En skola för resten av livet

Att vara forskningsassistent är ett bra förstajobb efter masterexamen i nationalekonomi, menar Karin Östling Svensson (december 2022). 

– Här på IFN får jag möjlighet att göra olika saker men framför allt får jag lära mig om många olika forskningsfält, säger Karin Östling Svensson.

Bland sina arbetsuppgifter tycker hon bäst om kodning.

– Det är som att hålla på med problemlösning hela tiden. Och så matte. Jag tycker mycket om matte.

I sin masteruppsats undersökte hon effekterna av en mer restriktiv abortlagstiftning för kvinnor på den amerikanska arbetsmarknaden. Hennes handledare var Therese Nilsson, IFN och Lunds universitet.

– Jag är intresserad av kvinnofrågor och det är spännande att se hur man kan ta in dessa i nationalekonomin.

Förutom arbetsmarknad är hennes forskningsintressen utbildning och hälsoekonomi. Men Karin har inte bestämt sig för om hon vill doktorera och bli forskare. Hon kan också tänka sig att arbeta inom statsförvaltningen eller en myndighet som exempelvis socialstyrelsen.

– Här på IFN kommer jag även i kontakt med den privata sektorn, exempelvis på seminarier där många olika
ämnen avhandlas.

Hon är övertygad om att jobbet som forskningsassistent öppnar dörrar i framtiden.

– Här på IFN uppmuntras vi att testa olika ämnen och uppgifter, och att fråga. Jag har lärt mig att alltid fråga om det är något som jag inte förstår. Det är en viktig lärdom.