Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN i media

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag som rör forskare och forskning relaterad till IFN.

Filtrera
Senaste artiklarna
1 2 3 4 5 Nästa
24 maj 2024

Låt inte enskilda länder lägga krokben för EU – inför majoritetsbeslut

För EU utgör Rysslands illegitima invasion av Ukraina ett abrupt uppvaknande till en ödesdiger utmaning. Den nya geopolitiska situationen kräver att EU:s utrikes- och säkerhetspolitik i sin helhet vilar på majoritetsbeslut, hävdar fyra EU-forskare i en debattartikel i finska Hufvudstadsbladet.

Hufvudstadsbladet

24 maj 2024

AI, hjälp mig!

Det fullkomligt haglar nyheter om AI. Men hur ska vi använda den nya tekniken och var kommer den att sätta störst spår? Blir det nya smarta prylar som tar över våra liv eller kommer den artificiella intelligensen agera mer i bakgrunden? Malin Gardberg forskare på IFN deltar i SVT:s Ekonomibyrån tillsammans med Evelina Galli, techreporter på P3 och Nils Janse, AI-expert.

Läs mer om svenska företags exponering mot generativ AI i en kartläggning framtagen av IFN.

Ekonomibyrån, SVT


22 maj 2024

EU står inför ett verkligt hot mot freden

Den nya geopolitiska situationen kräver att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik vilar på majoritetsbeslut, skriver flera experter på Europarätt, i en debattartikel i Dagens Industri.

Dagens Industri

21 maj 2024

Krona eller Euro?

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, intervjuas i TV4:s Ekonominyheterna.

TV4 Ekonominyheterna

20 maj 2024

”Rimligt att Sverige sa nej till euron då – men inte nu”

Inför EU-valet bör vi först slå fast vilken politik som fungerar illa. Onödiga gränshinder och regleringar hämmar utvecklingen. Storskalig industri­politik är inte lika med välstånd. En gemensam europeisk finansmarknad däremot skulle vara av stor betydelse, samt att Sverige till slut inför euron, skriver Fredrik Sjöholm, professor och vd för Institutet för näringslivsforskning, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter

20 maj 2024

”Inte dåliga – men mer generösa i betygssättningen”

Elever på Örebros friskolor har senaste åren lämnat högstadiet med högre genomsnittliga meritvärden än kommunala elever.

Ändå finns det studier som visar att friskoleleverna klarar sig sämre vid fortsatta studier.

– Det är inte så att friskolor är dåliga, utan det handlar om att de är mer generösa i betygssättningen, säger Henrik Jordahl, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet samt affilierad forskare vid IFN, till Nerkes Allehanda.

Nerkes Allehanda

17 maj 2024

Replik: ”Analytikerna eniga om att industrisatsningarna i norr kommer skapa problem”

Det finns ingen agenda styrd av Sydsvenska Handelskammaren. Utvärderingen av den största industrisatsningen i Sveriges moderna historia är följden av ett medborgarinitiativ där 15 finansiärer ville bidra och Skandinaviska Policyinstitutet gav projektet en hemvist. Det är inte mer komplicerat än så, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, i en replik till Anders Wijkman och nätverket Vindkraftens klimatnytta.

Aktuell Hållbarhet

17 maj 2024

Facklig jätte i motvind samlas till kongress

Storhetstiden ligger bakom dem – andelen fackanslutna arbetare är på historiskt låga nivåer.

I helgen samlas LO för kongress.

– Verkligen en utmaning, säger nationalekonomen Lars Calmfors, forskare vid IFN, till TT Nyhetsbyrå.

TT Nyhetsbyrå

17 maj 2024

Äntligen torsdag!

Ska vi ta helg redan på torsdag? Ja, det är en fråga som vi kanske snart behöver ta ställning till. Frågan om hur mycket ska vi arbeta egentligen är aktuell igen. Många skulle nog gärna minska stressen och jobba lite mindre, men färre är beredda att sänka sin lön. Hur ska företagen klara att hålla igång produktiviteten, och vad händer med samhällsekonomin om vi jobbar färre timmar?

Ekonomibyrån

15 maj 2024

Ekonom: Påtvingad arbetstidsförkortning gör hela Sverige fattigare

Det är en konstig tajmning att lyfta debatten om arbetstidsförkortning efter flera år av hög inflation och fallande tillväxt. Det menar ekonomen Jacob Lundberg, forskare vid IFN. "På samhällsnivå skulle det leda till lägre BNP, lägre löner och lägre skatteintäkter", säger han till Tidningen Näringslivet.

Tidningen Näringslivet

15 maj 2024

SVT Forum: Vägval i finanspolitiken

I SVT Forum sändes seminariet Vägval i finanspolitiken - staten och investeringarna. Från IFN deltog professor Lars Calmfors som pratade om statens kommande utgiftsbehov och förslaget att ersätta överskottsmålet med ett underskottsmål. Seminariet som spelades in 29 april arrangerades av Katalys och ABF.

SVT Forum

13 maj 2024

Starka skäl att se euroanslutning i nytt ljus

Enligt min syn är skälen för en euroanslutning nu mycket starkare än när EMU-utredningen gjordes för nästan 30 år sedan. Oberoende av vilken uppfattning man har om ett svenskt deltagande i valutaunionen borde det vara önskvärt med en ny offentlig utredning om konsekvenserna, skriver nationalekonomen Lars Calmfors, forskare vid IFN, i en debattartikel i Dagens Industri.

Dagens Industri

11 maj 2024

Den frågan borde inte ha ställts

Veckopanelen med Lars Calmfors, forskare vid IFN, Anna-Karin Wyndhamn och Philip Botström under ledning av Staffan Dopping. Spänd stämning och massivt polisuppbåd i Malmö inför Eurovisionfinalen i Malmö. TV4 har infiltrerat Sverigedemokraterna, men vad var det som Kalla Fakta avslöjade? Riksbanken sänkte styrräntan, Vänsterpartiet sliter med sitt nya partiprogram, och Ryssland planerar attacker och sabotage i Europa.

Kvartal8 maj 2024

Räntan sänks för första gången på åtta år

Riksbanken sänker räntan med 25 punkter till 3,75 procent. Glädjande besked för många men vad är att vänta framöver?

Lars Calmfors, professor emeritus och forskare vid IFN, medverkar i Ekonomiekot, Sveriges Radio.

Ekonomiekot, Sveriges Radio

7 maj 2024

Forskaren: Orättvist att höja pensionsavgiften

Höj inte pensionsavgiften. Det skulle fördjupa en orättvisa mellan generationer som funnits sedan 1960-talet. Den uppmaningen kommer från forskaren Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Senioren


4 maj 2024

Utan tillväxt kommer fler att dö tidigare

Amanda Lind (MP) vill begränsa tillväxten, och Annika Strandhäll (S) vill korta arbetstiden. Det är faktiskt liktydigt med att vilja stoppa nya, mer effektiva cancerbehandlingar. Om detta skriver Johanna Möllerström, affilierad forskare vid IFN, i en krönika i Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet

2 maj 2024

Nytt utspel från Hybrit-kritiker – vill börsnotera LKAB

Ekonomerna Magnus Henrekson, foskare vid IFN, och David Sundén har i flera rapporter kritiserat LKAB:s satsning på att tillverka järnsvamp i Hybritprojektet. Nu föreslår de att regeringen börsnoterar det statliga gruvbolaget.

SVT30 april 2024

Pensionens största vinnare är i de flesta fall döda

Att höja pensionsavgiften, som flera partier vill, skulle förvärra den orättvisa när det gäller pensioner mellan generationer som funnits sedan 1960-talet.

Det menar ekonomen Jacob Lundberg, forskare vid IFN, som granskat vilka som varit 1900-talets ”pensionsvinnare” – hyggligt välavlönade män varav de flesta redan är döda.

Dagens Nyheter


29 april 2024

”113 sätt att göra Sverige rikare och mer effektivt”

Många länder, även Sverige, har sedan finanskrisen haft problem med produktiviteten. Men det går att laga det som är trasigt. Vi presenterar nu en mängd förslag för bland annat en bättre infrastruktur, ökat bostads­byggande, omfattande regelförenklingar och ett utbildnings­system i världsklass, skriver Produktivitetskommissionens ledamöter, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter

29 april 2024

Börsnotera LKAB!

Världens ögon är riktade mot de stora stålprojekten i Norrland och alldeles särskilt mot LKAB:s planer på att tillverka järnsvamp med hjälp av vätgas från el. Trots projektets enorma omfattning har den kritiska granskningen saknats. Om LKAB varit börsnoterat skulle planerna aldrig ha lämnat skrivbordet, skriver Magnus Henrekson, forskare vid IFN, och David Sundén i en debattartikel i Dagens Industri.

Dagens Industri


26 april 2024

Snart ska 14-åringar i Järva få sommarjobba

– Det är bättre att använda mer pengar på de socioekonomisk svaga och mindre på de relativt starka. För de relativt socioekonomiskt starka ungdomarna verkar programmet vara skadligt, säger Björn Tyrefors, forskare vid IFN. 

Lokaltidningen Mitt I - Stockholm

1 2 3 4 5 Nästa