Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Vem är Malte Meuller?

Malte kommer från Mölndal utanför Göteborg och är en kille som alltid har varit intresserad av hur samhället fungerar. Detta, blandat med en analytisk ådra, gjorde att steget mot nationalekonomi och forskning föll sig naturligt.

- Jag har alltid velat förstå hur saker fungerar, och ifrågasatt när jag inte får en grundläggande förklaring eller fattar de bakomliggande mekanismerna. Jag var lite inne på att läsa till jurist, men insåg att min moral var för hög. Däremot har nationalekonomi alltid känts rätt.

Malte följde först efter kärleken till Lund och började att studera statsvetenskap vid Lunds universitet. Han insåg dock snabbt att han saknade det analytiska och det matematiska arbetet och när nationalekonomi kom på schemat, då föll polletten ner. 

- Det blev en riktigt bra träff, jag fick kombinera mitt analytiska intresse med samhällsintresset. Jag uppskattar verkligen den tydliga metodiken som gjorde arbetet mycket mindre svävande än i statsvetenskap, och som nu resulterade i mer konkreta svar.

Varför IFN var ett självklart val

Malte bytte till att fokusera på nationalekonomi och gjorde sedan praktik på UD:s handelsenhet (UDHI), vilket blev hans sista termin för att få en kandidatexamen. Nu läser han sin master inom nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholms och när han såg på LinkedIn att IFN sökte sommarassistenter så kändes det naturligt att söka.

- Jag visste helt klart vad IFN var, för jag lyssnade ofta på IFN podden när den fanns. Via den kanalen tyckte jag att det var enkelt att ta till sig både högt och lågt om forskning, och det gav en bra kontrast till det man pluggade. Man fick liksom svart på vitt att det man studerar och utbildar sig inom, det kan man göra något konkret med. Och nu när jag får möjlighet att testa mina kunskaper i forskningssyfte, det är riktigt häftigt. Blir verkligen tydligt att man skaffat en kunskap som värderas.

Hur länge är du här?

- Jag ska vara här i sex veckor, och har strax fullgjort fyra.

Vad har du gjort när du varit här?

- Jag har mest arbetat med forskarna Fredrik Heyman och Martin Olsson. Vi uppdaterar deras FAME-databas. Sedan kontrollräknade jag saker i Joacim Tågs artikel, och det var roligt för det var exakt samma sorts matematik som jag tentade av 1 vecka innan. Just nu arbetar jag med att konstruera ett instrument för företags globalisering med hjälp av handelsdata.

Hur har din upplevelse varit?

- Det har varit en fin upplevelse och så skönt att kunna få fokusera på kvalité. På tidigare arbetsplatser har fokus mer legat på att producera, nu är det viktigare att saker blir rätt och riktigt och sådant uppskattar jag. Samtidigt är det väldigt givande att få skapa och sedan se resultaten av ens egna arbete.

Vad är det bästa med den här tiden?

- Att få arbeta med något som man tycker är intressant samt alla kollegor, och då framför allt de andra forskningsassistenterna. Sen så finns det väldigt goda skorpor i köket också!

Vilka förbättringspotential finns?

- Hade varit roligt om fler var på kontoret, men då kanske aldrig sommarassistent-positionen behövts.

Rekommenderar du IFN för andra?

- Skulle 100% rekommendera IFN, jag har lärt mig oerhört mycket här och fått en bra insyn i forskningsvärlden.