Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Universitetsreform! – Recept för att lyfta högre utbildning

Många tecken tyder på att kvaliteten har sjunkit inom grundutbildningen på svenska universitet och högskolor. I en ny bok finns receptet för hur man kan råda bot på bland annat det sammelsurium som råder vid betygssättning. Vid ett seminarium som anordnades av IFN och Den Nya Välfärden den 10 mars 2015 gavs en presentation av boken Universitetsreform! följt av ett samtal om framtiden för svensk högskoleutbildning.

I boken Universitetsreform! Så kan vi rädda och lyfta den högre utbildningen (Samhällsförlaget) föreslås en rad reformer. Kungstanken är att universitetslärarna ska ha ansvar för resultatet, vilket de inte har i dag. Målet ska vara att utbildningens kvalitet förbättras genom att lärarna ställer ordentliga krav och att studenterna ökar sina ansträngningar. Universitetslärarna bör dock inte få helt fria händer att styra och ställa, skriver författarna. ”Den frihet professionen får är friheten att själv bestämma hur bättre resultat ska åstadkommas. Men resultaten måste följas upp.”

Författarna vill införa ett enhetligt betygssystem, förslagsvis Bolognasystemet. De föreslår även att universitetslärare vid olika lärosäten betygsätter varandras studenter (som i Norge och Danmark).

Välkommen att lyssna till en presentation av boken Universitetsreform! och ett samtal om framtiden för svensk högskoleutbildning. Två av bokens författare deltar – Patrik Engellau och Magnus HenreksonJens Schollin, rektor för Örebro universitet och professor Ebba Witt-Brattström, Helsingfors universitet, kommenterar boken. I en efterföljande paneldiskussion deltar även Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR, och Håkan Regnér, Saco. Mia Odabas är moderator.

Tid: Tisdagen den 10 mars kl. 8.30–10.00. Plats: Armémuseum, Artillerigatan 13, Stockholm.

Seminariet är ett samarrangemang mellan IFN och Den Nya Välfärden.

Författare till Universitetsreform! är Anders Björnsson (vetenskapsjournalist), Patrik Engellau (nationalekonom och styrelseordförande Den Nya Välfärden), Inger Enkvist (professor i spanska LU), Magnus Henrekson (professor i nationalekonomi och vd IFN), Jonas Nycander (professor vid Meteorologiska institutionen SU) och Gösta Walin (professor emeritus i oceanografi GU).