Pågående projekt
Forskning inom nationalekonomi har lyft fram att allokeringen av talang i en ekonomi kan vara centralt för landets utveckling. Exempelvis så kan en talangfull person vara mer produktiv från en samhäll…
Privatiseringar av statligt ägda företag har sedan början av 1980-talet skett i över hälften av världens länder. Motivet har ofta varit att generera försäljningsintäkter och att effektivisera företage…
I en värld med ökad globalisering och minskade handelsbarriärer är det viktigt att förstå konsekvenserna av de ökade handelsflödena. För dagens politiska beslutsfattare inom EU och USA kan detta till…
Finansmarknadsintegrering underlättar allokeringen av kapital och påverkar sambandet mellan tillgångar och konsumtion genom att minska hushållens likviditetsbegränsningar. De negativa sidorna med fina…
Arbetsmiljöproblem medför stora kostnader för samhället. Europeiska Arbetsmiljöbyrån har uppskattat de direkta och indirekta kostnaderna för Sverige till ca fyra procent av BNP. Syftet med detta proje…
Ägarförändringar och ägarfrågor är centrala i den omstrukturering av näringslivet som krävs för att möta de utmaningar och möjligheter som globaliseringen för med sig. Syftet med detta projekt är att…
I detta projekt undersöker vi empiriskt arbetsmarknadseffekterna av ökad internationell integration. Projektet tar sin utgångspunkt i ny ekonomisk teori med heterogena företag och heterogen arbetskraf…
Företag i Sverige och i utlandet har utsatts för ökad konkurrens i många former. Globaliseringens utveckling gör att inhemska företag är tvungna att anpassa sig till ett tuffare affärsklimat, men hand…
Det primära målet med detta forskningsprojekt är att skapa en bättre förståelse för hur globaliseringen påverkar arbetsmarknaden. Projektet kommer även att analysera hur de förändringar i digitaliseri…
Projektet syftar till att öka vår förståelse för dels hur den svenska ägar- och kontrollmodellen påverkas av globaliseringen. Vi undersöker även vilka institutionella förändringar i regelverket som sk…
I detta projekt studeras hushållens inkomster och förmögenheter i Sverige. En ny och unik befolkningsomfattande registerdatabas som täcker utvecklingen från sent 1960-tal till idag har byggts upp och…
Mellanstatliga investeringsavtal skyddar utländska investeringar mot åtgärder av värdländerna som avsevärt reducerar dessas värde. De ger också investerare möjlighet stämma kontrakterande stater för a…
Prissättning är ett viktigt sätt för företagen att konkurrera och påverka efterfrågan på sina varor. Även om det är ett centralt ämne inom ekonomin har många teorier om prissättning inte utvärderats m…
Kvotering till börsbolagsstyrelser har införts en rad länder i Europa. I Sverige har det än så länge endast varit ett hot om lagstiftning. Detta projekt utvärderar det första och mest kraftfulla hotet…
Uppfyllandet av en industristandards kräver ofta användandet av patenterade teknologier. Exempelvis utnyttjar telekomstandards som 3G och 4G en stor mängd sådana ”standard-essentiella” patent. Ägarna…
Utländska multinationella företag är viktiga för länders ekonomiska utveckling. Det är däremot oklart hur länder kan attrahera multinationella företag. Den existerande litteraturen lider av dåliga måt…
Forskning har visat att kontakter är ett vanligt sätt för unga att ta sig in på arbetsmarknaden. I Sverige har mer än 70 procent av gymnasieelever ett sommar- eller extrajobb under skoltiden och dessa…
Tillgången till kommersiell service i både landsbygd och städer är avgörande för en hållbar regional utveckling i hela landet. Exempel på styrmedel är subventioner till företag i glesbygd och regional…
Sveriges regering har lagt fram en bredbandsstrategi med målet att ha bredband i världsklass och säkerställa att alla invånare har tillgång till bredband. För att nå målen har regeringen bland annat u…
Apoteksmarknaden omreglerades år 2009 med mål att öka tillgängligheten i flera dimensioner. Trots att över ett decennium har gått saknas insikter om hur förändringarna på marknaden påverkar äldre i ol…