Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Nyheter

Filtrera
Senaste nyheterna
1 2 3 4 5 Nästa
19 juni 2024

IFN:s Skatteforskningsprogram värd för Skatteakademien

IFN:s Skatteforskningsprogram tog den 17 juni emot Skatteakademien, vilken består av en grupp kunniga och skatteintresserade praktiker och forskare från ekonomi och juridik. Daniel Waldenström presenterade IFN:s skatteforskning och Lars Calmfors berättade om sin syn på skattesystemets utformning.

3 juni 2024

Workshop i Prag

IFN ordnade en workshop vid Ekonomihögskolan i Prag 23–26 maj 2024, inom ramen för forskningsprojektet ”Cultures of Trust and Institutions of Freedom” som finansieras av John Templeton Foundation. Workshopen arrangerades av Niclas Berggren, forskare vid IFN och affilierad till Ekonomihögskolan i Prag, och Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN.

24 maj 2024

IFN i Almedalen

Våra forskare är som vanligt hett efterfrågade för att i Almedalen dela med sig av sitt kunnande. Det är framför allt i näringslivsrelaterade frågor om produktivitet och arbetsmarknad, men även i frågor om välfärd, utbildning med flera. 

24 maj 2024

Europaperspektiv 2024 presenterades på IVA

På ett välbesökt seminarium den 23 maj presenterades boken Europaperspektiv 2024: EU:s djup och storlek i en tid av ofred. Moderator var Lars Oxelheim som också är en av bokens redaktörer samt ledamot i IVA:s avdelning IX, Ekonomi. 

8 maj 2024

IFN-forskare erhåller anslag från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse

Björn Tyrefors har erhållit anslag om 1.700.000 kr för forskningsprojektet "The First Long Term Causal Evaluation of Unconditional Cash Transfers to Poor Families". Projektet undersöker dels effekten av ovillkorade kontantbidrag till låginkomsttagare, dels effekten av bistånd och hjälp till barn.

Martin Ljunge har beviljats anslag för utlandsforskarvistelse om 200.000 kr. Martin kommer att vara gästforskare vid University of Toronto och där samarbeta med Steven Riddiough på ett projekt kring invandrares finansiella beteende. Martin har även inbjudits som gästforskare vid Amherst College av Caroline Theoharides.  

3 maj 2024

Ny bok: The Borders of the European Union in a Conflictual World

I denna open-access-bok undersöker Lars Oxelheim, en av bokens redaktörer, tillsammans med bl.a. Fredrik Sjöholm, båda IFN, konsekvenserna för EU av en radikalt förändrad internationell kontext som kännetecknas av systemisk rivalitet, konkurrens om normer och regleringar och växande strategiska spänningar.

23 april 2024

Hur påverkas näringslivet av generativ AI?

I takt med att världen omfamnar automatisering och digitalisering står vi inför en ny era med generativ AI – en teknik som utmanar våra traditionella synsätt på arbete, innovation och samhällsutveckling. Det finns en enorm potential vad gäller produktivitetsvinster bara av att utnyttja de teknologier vi har redan i dag menar Malin Gardberg, forskare hos IFN och ansvarig forskare för policyseminariet Hur påverkas näringslivet av generativ AI? den 23e april.

11 april 2024

Andreas Bergh får Utmärkelsen till mänsklig blomstring 2024

Andreas Bergh, välfärdsforskare på IFN tilldelas Utmärkelsen till mänsklig blomstring till Nils Karlsons ära. Han får det för sin unika kombination av genuint relevant samhällsvetenskaplig forskning, med verksamhet inom breda samhällsfält (såväl politiken som civilsamhället) och hans osedvanligt starka engagemang för att förbättra samhällsdebatten i viktiga frågor.

1 2 3 4 5 Nästa