Nyheter
IFN i Almedalen
Våra forskare är som vanligt hett efterfrågade för att i Almedalen dela med sig av sitt kunnande. Det är framför allt i näringslivsrelaterade frågor om produktivitet och arbetsmarknad, men även i frågor om välfärd, utbildning med flera.

Presentation av Europaperspektiv i Bryssel – en mångårig tradition
Den 2 juni genomfördes, i enlighet med en mångårig tradition, presentationen av Europaperspektiv på Representationen i Bryssel. Över 120 personer fanns på deltagarlistan, däribland ett tiotal journalister från ledande tidningar och nyhetsbyråer.

Kajsa Ganhammar nydisputerad
Kajsa Ganhammar, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och affilierad doktorand till IFN, disputerade vid Lunds universitet den 3 juni. Hennes avhandling har titeln Essays on Policy and Market Imperfections in Electricity and Auction Markets.

Workshop on Meritocracy and Fairness: Economic Perspectives
Den 2–3 juni arrangerade Johanna Möllerström, George Mason University och affilierad till IFN, en workshop på IFN. Åtta forskare samlades för att diskutera meritokratiska rättvisepreferenser och deras konsekvenser för ekonomisk politik och social rättvisa. Fokus låg inte enbart på redan bedriven forskning utan också på vart ämnet är på väg och vilka frågor som är viktigast att undersöka härnäst. Workshopen ingår i projektet "Social Preferences and Demand for Redistribution: Research and Policy in Sweden" som finansieras av Handelsbankens forskningsstiftelser.

Förebygga strömavbrott i elsystem – insikter från den iberiska incidenten
Pär Holmberg var en av talarna på ett internationellt branschevent om säkra betalningssystem som Verisec tillsammans med Thales Cybersecurity Products och Imperva arrangerade den 3 juni. Pär talade på temat "Preventing blackouts in power systems – insights from the Iberian incident".

IFN inleder samarbete med Anders Sandrews Stiftelse
Anders Sandrews Stiftelse har beviljat anslag till IFN:s forskningsprojekt "Kultur, entreprenörskap och det svenska samhällsbygget". Projektet leds av Fredrik Sjöholm och kommer att studera olika kulturella aspekter i det svenska samhället. Anslaget avser 20 miljoner kr på fem år.

Boklansering: The Depth and Size of the European Union in a Time of War
På ett bokseminarium hos Utrikespolitiska institutet den 8 maj presenterade Pehr-Johan Norbäck sitt kapitel "What Can the EU Learn from Brexit?". Presentationen skedde i samband med lanseringen av den åttonde årgången av Nätverket för Europaforsknings bokserie Interdisciplinary European Studies. Titeln på årets bok är The Depth and Size of the European Union in a Time of War.

Fredrik Sjöholm diskuterade ny bok hos Timbro
Fredrik Sjöholm medverkade den 14 maj i ett panelsamtal på Timbro med anledning av lanseringen av Fredrik Segerfeldts bok Efter industrin: Friare, rikare, grönare. Övriga medverkande var Elisabeth Lindberg, Katalys, och Patrik Kronqvist, Expressen. Johanna Grönbäck, Timbro förlag, var moderator.

IFN välkomnar fortsatt forskningsstöd från Handelsbankens forskningsstiftelser
Vid den senaste anslagsutlysningen har IFN-forskare beviljats stöd från Handelsbankens forskningsstiftelser:
Malin Gardberg, Fredrik Heyman, Martin Olsson och Joacim Tåg har erhållit finansiering med 1,8 miljoner kr i tre år för projektet "AI and Organizational Change: Implications for Productivity and Labor Markets".
Hans Grönqvist, Susan Niknami, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson har beviljats 1 miljon kr i tre år för projektet "Hur påverkar organiserad brottslighet den kreativa förstörelseprocessen i näringslivet?
Henrik Horn har för projektet "Integrationsavtal, biologisk mångfald och den nya geopolitiken" beviljats 600 000 kr.
Andreas Bergh har tillsammans med Ebba Henrekson, Joakim Wernberg och Klas A M Eriksson beviljats 2 miljoner kr för projektet "Samhällsdebatt i förändring: Digitaliseringens roll i politisk kommunikation och populismens framväxt".

Europaperspektiv 2025 lanserades i Helsingfors
Lanseringen av Europaperspektiv 2025, Den nya geopolitiska kartan och EU:s vägval, ägde måndagen den 5 maj rum på Svenska Ambassaden i Helsingfors som ett årligt samarrangemang av ambassaden, finska Utrikespolitiska Institutet samt det Svenska Nätverket för Europaforskning.

Hur påverkas svensk ekonomi av det förändrade omvärldsläget?
Fredrik Sjöholm medverkade den 5 maj i ett seminarium hos SNS för att diskutera hur det aktuella omvärldsläget och den globala ekonomin påverkar svensk ekonomi. Fredriks presentation belyste risker och möjligheter med den aktuella utvecklingen.

Jacob Lundberg kommenterade rapport om den svenska välfärden
På ett lanseringsseminarium hos Ratio den 29 april kommenterade Jacob Lundberg den nya rapporten Den svenska välfärden möter den moderna världen. Rapporten är författad av Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, och Lucas Henriksson, doktorand i nationalekonomi, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Varför har fjärrvärmen blivit så dyr?
På ett ESO-seminarium den 23 april presenterade Erik Lundin sin nya rapport "Raka rör – en ESO-rapport om prisbildning, ägarstrukturer och policyutmaningar på fjärrvärmemarknaden". Erik analyserar i rapporten hur ägarskapet – kommunalt, svenskt och utländskt – påverkar priset på fjärrvärme.

Företagsägandets roll för produktivitetstillväxten
På det policyseminarium som IFN arrangerade den 8 april diskuterades vilken roll företagsägandet spelar i att driva produktivitetstillväxt och innovation i den svenska ekonomin. Martin Olsson, IFN, presenterade aktuell forskning. Joacim Tåg, IFN och medförfattare till studien, deltog med kommentarer tillsammans med Johan Andersson, Mellby Gård AB, och Ann-Therese Enarsson, Futurion AB. Per Skedinger, IFN, var moderator.

IFN inleder forskningsprogram inom geoekonomi
Institutet för Näringslivsforskning (IFN) startar ett nytt forskningsprogram inom geoekonomi, ett område som kombinerar geografiska, ekonomiska och politiska faktorer. Programmet syftar till att analysera hur ökade globala spänningar påverkar handel, investeringar och industripolitik, samt hur detta påverkar företagsbeslut. Forskningen ska ge beslutsfattare underlag genom analyser, fallstudier och policyrekommendationer. Åtta forskare deltar och flera projekt är redan igång, bland annat om kritiska råvaror, sanktioner, energisäkerhet och förändrade leverantörskedjor. Fredrik Sjöholm är programchef. Läs mer.

Daniel Waldenström ledamot i styrelsen för Natur & Kultur
Natur & Kultur har utsett Daniel Waldenström till ny ledamot i stiftelsens styrelse. Han ersätter Kjell Blückert som har suttit i styrelsen sedan 2011.
– Natur & Kultur spelar en viktig roll i svenskt kulturliv och utbildningsväsende. Stiftelsens långsiktiga engagemang för humanistiska värden skapar en spännande och unik verksamhet. Jag ser mycket fram emot att bidra till att utveckla denna verksamhet, säger Daniel Waldenström.

Niclas Berggren invald i den exekutiva kommittén för Public Choice Society
I början av mars deltog Andreas Bergh och Niclas Berggren, båda IFN-forskare, i den årliga konferens som anordnas av Public Choice Society, ett vetenskapligt sällskap med inriktning mot politisk ekonomi grundat 1963 av bl.a. Ekonomipristagaren James Buchanan. Årets konferens avhölls i Louisville, Kentucky. I samband med konferensen blev Niclas Berggren invald i den exekutiva kommittén för sällskapet, som bl.a. ansvarar för konferenserna. https://www.publicchoicesociety.org/about/

Välbesökt seminarium om framtidens pensioner
Den 27 mars arrangerade IFN, med Daniel Waldenström och Jacob Lundberg, som ansvariga, ett välbesökt policyseminarium om framtidens pensioner. Jacob Lundberg presenterade ny forskning om pensionssystemets vinnare och förlorare. Forskningen kommenterades av Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister (M). I panelen deltog Eva Erlandsson, seniorekonom på Svensk försäkring, och Göran Arrius, ordförande Saco. Seminariet inleddes och modererades av Daniel Waldenström.

Gästföreläsning för Finansdepartementet i Nya Zeeland
Lars Calmfors höll den 18 mars en gästföreläsning för Finansdepartementet i Nya Zeeland. Föreläsningen ingår som en del i departementets Fiscal Policy for the Futures Series och Lars talade om Sveriges syn på en ansvarsfull finanspolitik.

Produktivitet för ökad konkurrenskraft
Lars Persson, IFN och ledamot av Produktivitetskommissionen, medverkade den 12 mars i det första av en serie seminarier som Kungl. Vetenskapsakademien (IVA) arrangerar på temat Produktivitet för ökad konkurrenskraft. Seminarieserien inleddes med omvärldsanalys och makroekonomisk bild av nuläget och den geopolitiska situationen. Lars Persson talade om produktivitetsutveckling inom svensk industri ur ett internationellt perspektiv.
