Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Nyheter

Filtrera
Senaste nyheterna
1 2 3 4 5 Nästa
14 mars 2024

Per Skedinger höll föredrag för Stockholm Zontaklubb VI

Det är väl belagt att kvinnor i genomsnitt vet mindre än män om ekonomi. Det har stor betydelse för jämställdheten mellan könen. Per Skedinger, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), höll den 13 mars ett anförande på detta tema för Stockholm Zontaklubb VI. 

8 mars 2024

Policyseminarium: Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?

Den 7 mars 2024 arrangerade IFN ett policyseminarium med titeln ”Är marknadsekonomin kulturellt skadlig?”. På seminariet presenterades två studier från forskningsprojektet ”Tillitens kulturer och frihetens institutioner”, finansierat av John Templeton Foundation. Studierna har genomförts och presenterades av Niclas Berggren, docent i nationalekonomi vid IFN, och Christian Bjørnskov, professor i nationalekonomi vid Aarhus Universitet och affilierad till IFN.

20 februari 2024

Erik Lundin skriver ESO-rapport om fjärrvärme

I ett nytt ESO-projekt ska Erik Lundin undersöka om de ökade elpriserna har lett till omotiverade höjningar av priset på fjärrvärme. Syftet är att beskriva marknaden för fjärrvärme och undersöka hur fjärrvärmepriserna varierar med elpriserna, samt visa hur fjärrvärme regleras utomlands. 

7 februari 2024

Europaperspektiv 2024: Europeiska unionens djup och storlek i en tid av ofred

På ett seminarium den 7 februari presenterades 2024 års upplaga av boken Europaperspektiv, i år med undertiteln Europeiska unionens djup och storlek i en tid av ofred. I såväl boken som på seminariet diskuterade ledande forskare och experter hur EU ska hantera ett antal utmaningar som berör unionens djup och storlek. Redaktörer för Europaperspektiv 2024 är Björn Lundqvist (Stockholms universitet), Anna Michalski (Uppsala universitet) och Lars Oxelheim (IFN och Lunds universitet). Bland bokens författare märks bl.a. Pehr-Johan Norbäck, IFN.

2 januari 2024

Utbyggnaden av järnvägsnätet ledde till fler uppfinningar

Thor Berger och Erik Prawitz studerar i en artikel i Journal of Urban Economics hur infrastruktur kan påverka samarbete inom innovation. Genom att kombinera patentdata med den historiska utbyggnaden av det svenska järnvägsnätet finner studien att uppfinnare som fick tillgång till järnvägen var mer benägna att samarbeta med andra uppfinnare längs järnvägsnätet. 

21 december 2023

Julläsning från IFN

Under året har har våra forskare förutom vetenskapliga papper skrivit hela 19 rapporter.  Bland annat för Finansdepartementet, Konkurrensverket, SNS och Utrikespolitiska institutet. Här hittar ni ett axplock av dessa rapporter.

14 december 2023

Tillväxt i fokus när Almega anordnade hearing i riks­dagen

Almega anordnade i samarbete med Centerpartiet en hearing i riksdagens förstakammarsal med fokus på Sveriges tillväxt. Bland de reformer som diskuterades fanns sänkta arbetsgivaravgifter, sänkta marginalskatter, ökad satsning på forskning och utveckling samt reformering av bostadsmarknaden. I hearingen deltog bland annat Fredrik Sjöholm, vd och forskare vid IFN.

13 december 2023

Forskare från IFN erhåller stipendium

Adrian Mehic och Thomas Tangerås, båda forskare vid IFN, har via projekt erhållit stipendier från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse c/o Handelsbanken Stiftelsetjänst.

12 december 2023

Nytt ramverk för finanspolitiken

Långtidsutredningen 2023 utarbetas inom Finansdepartementet
under ledning av enheten för ekonomisk-politisk analys. I samband
med utredningen genomförs ett antal specialstudier, och nu publiceras ett nytt ramverk för finanspolitiken, författat av Lars Calmfors, forskare vid IFN. 

1 2 3 4 5 Nästa