Avslutade projekt
I många länder får elbolagen ekonomisk kompensation för att upprätthålla viss reservkapacitet. Därigenom vill man undvika situationer med elbrist där elpriset antingen blir extremt högt eller det blir…
Elförsörjningen i Sverige står inför stora utmaningar de kommande åren. Befolkningsökning, elektrifiering av transporter och industriella processer samt etablering av ny elintensiv industri, särskilt…
I denna forskningsrapport analyserar Erik Lundin huruvida samägandet av de svenska kärnkraftverken har påverkat priserna på elmarknaden. Specifikt undersöker han om kärnkraftsbolagen har kunnat koordi…
Elmarknaderna i Europa tillämpar zonprissättning. Detta innebär att priserna återspeglar flaskhalsar mellan elområdena (zonerna) men är de samma inom varje elområde. I realtid uppstår däremot prisskil…
Runt millennieskiftet skedde en våg av privatiserar bland svenska eldistributionsnät som innebar ökad ägarkoncentration. I detta projekt analyserar Erik Lundin utvecklingen i de uppköpta näten för eld…
I denna uppsats analyserar Erik Lundin och Thomas Tangerås konkurrensen på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Resultaten visar att de producenter som utnyttjar marknadsmakt begär ett pris som är i geno…
Sara Fogelberg and Ewa Lazarczyk använder en kvasi-experimentell forskningsdesign och data från den svenska elmarknaden för att analysera om elbolagen maskerar strategiska produktionsnerdragningar som…
Den nordiska elmarknaden präglas av marknadskoncentration: ett fåtal stora aktörer kontrollerar mycket av produktionen, och importmöjligheterna är begränsade på grund av flaskhalsar i elnätet. Samtidi…
I denna forskningsrapport undersöker Pär Holmberg och Frank A. Wolak hur elmarknaden bör utformas för att bäst hantera osäkra produktionskostnader samt andra osäkerheter på utbuds- och efterfrågesidan…
Lagringsmöjligheterna är vanligtvis mycket begränsade i ett elkraftssystem, utbud och efterfrågan måste vara nästan identiska i varje ögonblick. Konsekvensen blir att även tillfälliga flaskhalsar i el…
Elpriserna steg påtagligt under 2000-talet i Sverige. I en ny forskningsstudie undersöker Shon Ferguson och Mark Sanctuary hur högre elkostnader i tillverkningsbranschen påverkar importen av insatsvar…
Ett effektivt utnyttjande av elnätet är avgörande för att konkurrensen ska fungera på integrerade elmarknader. I en ny forskningrapport studerar Mario Blazquez de Paz hur ökad överföringskapacitet påv…
Efter samarbete på terminsmarknaden, dagen före-marknaden och intradagsmarknaden har vissa stamnätsoperatörer i Europa och USA nyligen även börjat samarbeta med upphandling av reservkraft. Denna uppsa…
Att upphandla produktionsreserver och bygga ut elnätet är de vanligaste sätten att skydda konsumenterna mot avbrott och höga priser, men ger färre incitament att sänka förbrukningen och investera i ny…
Prisinstabilitet innebär att producenter ändrar priset för sin produktion drastiskt vid små kostnadsändringar exempelvis mindre ändringar i bränslepriserna. I denna artikel utvecklas en teoretisk mode…
Författarna studerar en elmarknad där producenterna har marknadsmakt och förklarar utifrån en teoretisk modell varför elpriser på terminsmarknaden konsekvent överstiger priserna på spotmarknaden. När…
Det nordiska energisystemet står inför stora utmaningar till följd av ökad marknadsintegration med Europa och ökat beroende av förnybar energi, särskilt från vindkraft. Denna rapport lyfter fram tre s…
Elbörsen använder ransoneringsregler när marknaden inte klarerar utbud och efterfrågan till marknadspriset. I denna forskningsrapport introducerar Pär Holmberg en ransoneringsregel som ger konkurrens…
Vindkraftens volatilitet innebär att andra kraftkällor måste stänga ned och starta upp på kort sikt för att således balansera den totala elproduktionen. Kortsiktiga ändringar i exempelvis kol- och gas…
I detta forskningsprojekt skattas effekten av marknadsspecifika nyheter, så kallade Urgent Market Messages, på prisskillnaderna mellan ”dagen-innan” marknaden, Elspot, och den än mera kortsiktiga Elba…
En viktig och ofta omtvistad fråga inom elmarknadsforskning är vad som benämns the energy efficiency gap. Detta fenomen innebär att varken konsumenter eller företag investerar i effektiv energi, trots…
Normalt ökar handeln med finansiella instrument välfärden i samhället genom att den bidrar till en förbättrad riskfördelning och informationsspridning mellan marknadsaktörerna. Men den finansiella han…
I denna forskningsrapport diskuterar Sven-Olof Fridolfsson och Thomas Tangerås utmaningar i samband med kärnkraftinvesteringar och föreslår att rätten att bygga och driva nya kärnkraftverk ska auktion…
I denna forskningsrapport utvecklar Thomas Tangerås en teori som visar hur länder kan använda styrmedel för förnybar elproduktion för att uppnå handelspolitiska syften. Nationella hänsyn snedvrider el…
Med danska data för perioden 2010-2012 visar Johannes Mauritzen att producenter med ett underskott på vindkraft försökte kompensera detta med att öka handeln på den kortsiktiga marknaden, Elbas, men a…
I denna forskningsrapport jämförs tre vanliga metoder att sätta priset på en elmarknad med flaskhalsar: nodprissättning, zonprissättning och diskriminerande prissättning. Zonprissättning som används i…
Vindkraftverk skrotas vanligtvis för att ge utrymme för nyare, större och mer teknologiskt avancerade modeller och inte på grund av mekaniska fel eller förslitning. I denna forskningsuppsats visar Joh…
Elmarknadsauktioner fungerar så att elproducenterna binder sig vid en utbudskurva som anger hur mycket de är villiga att producera till olika priser. Vanligtvis är budkurvan trappstegsformad. Prissteg…
Sverige har beslutat att öka elproduktionen från förnybara energikällor såsom vind, vatten och bioeldad värmekraft. Det främsta styrmedlet för förnybar elproduktion är elcertifikaten: Kraftbolagen får…
Den nordiska elmarknaden tillämpar marginalprissättning, där all producerad el – billig som dyr – betalas med samma pris. Vissa större elkonsumenter menar att detta förfarande ger producenterna för st…