Pågående projekt
Projektet syftar till att fördjupa vår förståelse av finansiella beslut som fattas av invandrare i Sverige. Målet är att förstå varför invandrare har lägre livstidsbesparingar och vad som kan göras fö…
I Sverige spelar kommunerna en central roll, både inom välfärdsstaten och när det gäller lokal näringslivsutveckling. I detta projekt analyseras kommunernas institutioner med verktyg från både statsve…
Grundläggande delar av den svenska välfärdsstaten såg dagens ljus redan under 1920-30-talet. Samtidigt är vår kunskap begränsad kring vilken inverkan framväxten av dessa välfärdsreformer har haft på m…
Detta projekt undersöker sambandet mellan skuldsättning och psykisk ohälsa. Projektet ämnar identifiera om skuldsättningens samband med psykisk ohälsa speglar ett orsakssamband, eller drivs av kringfa…
I en tid av turbulens undersöker vi hur omvälvande ekonomiska och politiska händelser påverkar människors tillit och tolerans. Specifikt studerar vi (i) hur populisters valsegrar, som valet av Tr…
Det är välkänt att människors familjebakgrund spelar roll för socioekonomiska utfall i vuxen ålder. Betydelsen av familjebakgrund för individers socioekonomiska utfall har minskat avsevärt i Sverige u…
I projektet studerar forskarna effekter av lagstiftningen om anställningsskydd – i Sverige och i andra länder.
Vilka effekter har minimilöner på sysselsättning och andra viktiga utfall på arbetsmarknaden?
Den svenska vänstern och högern har samfällt genomfört flera av de senaste decenniernas framträdande reformer av skolväsendet. Hur har dessa reformer påverkat skolor, lärare och elever?
Detta projekt tar som utgångspunkt att ett samhälles kultur och dess lagar och regler påverkar såväl ekonomins funktionssätt som den sociala sammanhållningen. Genom att, mer specifikt, undersöka tilli…
Spänningar mellan stad och land har uppmärksammats i västvärldens demokratier bland annat för att politiska åsikter och röstande i de flesta länder verkar skilja sig åt mellan stad och land. I detta p…
Förklaringar till varför Sverige gick från ett fattigt utvecklingsland till att bli ett av världens mest utvecklade mellan åren1860-1960 har varit många. Få har pekat på politiska institutioner som en…
I projektet undersöks vilken roll som arbetsmarknadens parter spelade för svenskt totalförsvar under det kalla kriget.
COVID-19-pandemin påvisade brister i epidemiologiska standardmodellers förmåga att med precision forutspå virusspridning. Detta undergrävde i sin tur möjligheten att genomföra tillförlitliga policyana…