Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Nästa steg i det svenska välfärdsexperimentet

5 maj 2021

Det krävs hårdare kontroller av både privata och offentliga välfärdstjänster. Det var en av slutsatserna när Mårten Blix, IFN, och Henrik Jordahl, IFN och Örebro universitet, presenterade sin bok Privatizing Welfare Services: Lessons from the Swedish Experiment, för Sveriges Kommuners och Regioners vårdvalsnätverk.

Boken sammanställer nationalekonomisk forskning om den svenska privatiseringen av välfärdstjänster och är utgiven av Oxford University Press. Under onsdagens presentation fokuserade Mårten Blix och Henrik Jordahl på sjukvårdsområdet och vilket nästa steg bör bli i det svenska välfärdsexperimentet.  De betonade betydelsen av välavvägda ersättningsmodeller för en mer effektiv och jämlik sjukvård. I dagsläget är kontrollen av välfärdstjänsterna otillräcklig. Ett sätt att komma tillrätta med det är att utföra oannonserade kontroller och ha möjlighet att stänga illa fungerande verksamheter. Enligt Blix och Jordahl skulle det var lämpligt att ge Riksrevisionen ett sådant granskningsuppdrag.

Frågan om digital och digifysisk vård var också uppe för diskussion under mötet där sjukvårdschefer från olika regioner medverkade. Mårten Blix sa:

— Det är viktigt att så kallad digifysisk vård inte utvecklas till att gynna stora etablerade aktörer. Det måste fortfarande vara möjligt för mindre privata vårdgivare att utveckla innovativa lösningar som kan skalas upp i hela landet.

Läs mer om boken, se lanseringswebbinariet och lyssna på en podd om boken här